LITOTRIPSE KALCIFIKOVANÝCH PÁNEVNÍCH TEPEN PŘED TRANSFEMORÁLNÍ TAVR

P. Červinka, J. Hlaváček, R. Špaček, B. Štarková, M. Červinková, D. Adámek (Hradec Králové, Ústí nad Labem)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

 

Úvod: Autoři prezentují vlastní zkušenosti s použitím litotripse kalcifikovaných pánevních tepen k usnadnění perkutánní implantace chlopně do aortální pozice (TAVR) transfemorálním (TF) přístupem. TF přístup v případě TAVR je zatížen nejnižší mortalitou i mbditou nemocných ve srovnání s jinými přístupy. Nicméně, až 10% nemocných indikovaných k TAVR vyžaduje alernativní přístup (jiný než TF) vzhledem k významnému postižení pánevních tepen. Zatímco některé alternativní přístupy jsou technicky relativně jednoduché, jiné jsou technicky náročnější a vyžadují částečný kardiochirurgický přístup (transaortální či transapikální cesta). Zcela recentně byly publikovány práce popisující použití lititripse stenotických pánevních tepen facilitujících TF přístup. 

Metodika: Na Klinice kardiologie, Krajské zdravotní, a.s., Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. byla provedena v letech 2020-2021 litotripse pánevních tepen před TAVR u 5 nemocných s těžkým (podle radiologů a klinických specialistů nález znemožňoval TF přístup)sklerotickým postižením pánevního řečiště s využitím "Shockwave Lithoplasty system" (Shockwave Medical). Použití litotripse umožnilo provést nekomplikovaně výkon TF přístupem u všech nemocných. 

Závěr: Na základě našich omezených zkušeností se jedná o technicky nenáročný výkon, rozšiřující možnosti použití transfemorálního přístupu u TAVR v případě nemocných s významnými stenózami pánevního řečiště původně indikovaných k alternativnímu přístupu.