PŘEHLED PACIENTŮ PODSTUPUJÍCÍCH IMPLANTACI SUBKUTÁNNÍHO ICD – ZKUŠENOSTI Z JEDNOHO CENTRA

H. Wünschová, M. Segeťová, D. Turek, O. Szárszoi, K. Sedláček, J. Kautzner (Praha, Hradec Králové)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Subkutánní kardioverter-defibrilátor (S-ICD) je v současnosti běžnou alternativou pro vybrané pacienty (pts) s profylaktickou indikací implantace přístroje. Je primárně indikován u nemocných, kteří nepotřebují kardiostimulaci či antitachykardickou stimulaci. S-ICD je vhodný především u mladých jedinců s hereditárními arytmickými syndromy nebo u pts s vysokým rizikem infekce či fraktury elektrody, nebo v případě nemožnosti zavedení elektrod endovazálně.

Metody: Do souboru jsme zahrnuli nemocné, kteří podstoupili implantaci S-ICD za posledních 5 let. Výkon probíhal na implantačním a v poslední době na hybridním sále Kardiocentra IKEM v celkové anestézii. Implantace je v současnosti prováděna metodou 2 řezů: 1. řez je veden v oblasti 5-6 žebra v levé střední axilární čáře, kde se preparuje kapsa mezi m. serratus anterior a m. latissimus dorsi, 2. řez je umístěn v oblasti dolního sterna a elektroda je poté podkožní tunelizací zavedena parasternálně vlevo a druhým koncem připojena do kapsy přístroje. Na konci výkonu se provádí test defibrilační funkce ICD, 65 J event. až 80J.

Výsledky: Od roku 2016 do roku 2021 bylo v IKEM provedeno 40 implantací (z toho 3 reimplantace) S-ICD Emblem MRI, A219 (Boston-Scientific, USA). Průměrný věk nemocných byl 44±17 let (37 mužů/3 ženy). Nejčastější indikací k implantaci S-ICD byla proběhlá infekce nebo vysoké infekční riziko (14 pts), dále hereditární arytmické syndromy (7 pts), kardiomyopatie u mladších nemocných (7 pts), fraktura elektrody (5 pts) a ICHS u mladších nemocných (4 pts).

Závěr: Implantace S-ICD je alternativní metodou k endovazálně zavedenému ICD u vybraných skupin nemocných. Na našem pracovišti byla nejčastější indikací k výkonu proběhlá nebo hrozící infekce systému a mladší věk nemocných.