ABLACE FIBRILACE SÍNÍ SYSTÉMEM PFA FARAPULSE METODOU IREVERZIBILNÍ ELEKTROPORACE _ REÁLNÁ KLINICKÁ DATA JEDNOHO CENTRA

P. Neužil, J. Petrů, L. Šedivá, M. Chovanec, P. Hála, J. Škoda, M. Janotka, M. Funasako (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Katetrizační ablace fibrilace síní (FS) pomocí netermické léze metodou ireverzibilní elektroporace patří mezi nejnovější způsoby léčby. Ablace pulzním polem (PFA) je vysoce selektivní k buňce myocytu a nedochází tak k negativnímu ovlivnění okolních buněčných struktur. Referujeme první klinická data našeho souboru u nemocných s paroxyzmální a perzistentní formou fibrilace síní.
Metoda a soubor: Katetrem Farawave ( 31 a 35mm jsme pro izolaci plicních žil použili dvou konfigurací katetru tvaru „basket“ a „flower“, pro aplikaci na zadní stěně LS pouze konfigurace „flower“. Metoda 2+2 aplikace po rotaci 30° pro každou plicní žilu (PŽ) 5 bifázickými pulzy. Výkony prováděné v analgosedaci s aplikací Atropinu i.v. před zahájením výkonu.
Zařadili jsme 223 pacientů (146 mužů/77 žen). Průměrný věk pacientů byl ø 63,6 ± 11,5 a BMI ø 29,1 ±5,0. 181 pacientů podstoupilo výkon pro paroxyzmální FS a 42 pacientů pro perzististentní FS.
Výsledky: Všech 223 pacintů bylo ošetřeno v období 10 měsíců roku, 105 nemocných absolvovalo kontrolu po 4 měsících od výkonu. V případě paroxyzmální FS byla doba výkonu ø 29,7 ± 8,4 min a čas RTG skiaskopie ø 6,6 ± 4,2 min. U perzistentní FS byla doba výkonu ø 47,2 ± 25,2 min a čas fluoroskopie ø 6,7 ± 4,4 min. Izolace PŽ a zadní stěny LS bylo docíleno u 100% nemocných. Neprokázali jsme jakoukoliv komplikaci výkonu včetně poškození bráničního nervu či jícnu. 99,1% nemocných nemělo prokazatelnou recidivu síňové arytmie po 3 měsících sledování
Závěry: Naše první výsledky z reálné klinické praxe prokazují, že ablace FS prováděná PFA energií systémem Farapulse umožňuje efektivně významné zkráceníé doby výkonu, docílení akutního i dlouhodobého efektu včetně významného omezení přidružených komplikací výkonu.