VLIV ADRENALEKTOMIE NA ÚSTUP SUBKLINICKÉ DYSFUNKCE LEVÉ KOMORY U PACIENTŮ S FEOCHROMOCYTOMEM: SPECKLE - TRACKING ANALÝZA

J. Kvasnička, O. Petrák, T. Zelinka, J. Klímová, B. Kološová, K. Novák, D. Michalský, J. Widimský (Praha, Karlovy Vary)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Feochromocytom (PHEO) je nádor se schopností produkovat, metabolizovat a vylučovat katecholaminy. Nadprodukce katecholaminů vede k poklesu longitudinální funkce levé komory (LK) detekovatelné pomocí speckle - tracking echokardiografie. Pacienti s PHEO mají nižší velikost globálního longitudinálního strainu (GLS) než pacienti s esenciální hypertenzí. Po odstranění nadprodukce katecholaminů se očekává normalizace GLS.

Metodika: Analyzovali jsme 24 pacientů (14 žen a 10 mužů) s diagnózou PHEO před a jeden rok po adrenalektomii. Provedli jsme echokardiografické vyšetření včetně speckle - tracking analýzy s vyhodnocením GLS a regionální longitudinální funkce (LS) v definovaných segmentech LK (bazální, midventrikulární a apikální).

Výsledky: Jeden rok po adrenalektomii se hodnota GLS zlepšila (−14,3 ± 1,8 až −17,7 ± 1,6 %; p < 0,001). Při hodnocení regionálního LS byl nejvýraznější nárůst rozdílů patrný v apikálním segmentu ve srovnání s midventrikulárními a bazálními segmenty LK (-5,4 ± 5,0 vs. -1,9 ± 2,7 vs.-1,6 ± 3,8; p < 0,01).

Závěr: U pacientů s PHEO vede adrenalektomie ke zlepšení subklinické dysfunkce LK reprezentované zlepšením hodnot GLS, které je nejpatrnější v apikálních segmentech LK.

Klíčová slova: feochromocytom; adrenalektomie; globální longitudinální strain;