SRDEČNÍ TAMPONÁDA JAKO PRVNÍ PROJEV ANGIOSARKOMU

D. Baran, T. Roubíček, R. Polášek (Liberec)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod
Primární nádory srdce patří mezi vzácná onemocnění. Přibližně 15% primárních nádorů srdce je maligních. Z nich nejčastějším typem je angiosarkom. Podobně jako u jiných srdečních tumorů se projevuje obvykle nespecifickými a pozdně nastupujícími příznaky. Prognóza angiosarkomů je velmi špatná.

Kazuistika

Prezentujeme případ 20letého dosud zdravého pacienta s několika týdenní anamnézou dušnosti a hemoptýzy. Pacient následně vyšetřen na urgentním příjmu pro dvě synkopy s křečemi a pro podezření na epilepsii přijat na neurologické oddělení. Zde záhy došlo k hemodynamické nestabilitě a echokardiografické vyšetření prokázalo tamponující perikardiální výpotek. Provedená punkce hemoperikardu vedla k oběhové stabilitě. Na iniciálně provedeném CT hrudníku je nález hypodenzní struktury 50x35 mm za hrudní kostí. Následně doplněná magnetická rezonance prokázala nádor utlačující pravou síň a prorůstající do stěny pravé komory. Histologické vyšetření ze vzorku endomyokardiální biopsie potvrdila podezření angiosarkom. Bohužel nádor se v době diagnózy nacházel již v inoperabilním stádiu a pacient 2 měsíce od stanovení diagnózy umírá.


Závěr
Angiosarkom je závažným primárním maligním tumorem srdce. Nejčastěji vychází s pravostranných oddílů a perikardu. Příznaky jsou nespecifické, prvním projevem může být srdeční tamponáda vedoucí až k synkopě. Léčba je primárně chirurgická. Prognóza závisí na biologické povaze a pokročilosti tumoru a je obecně velmi špatná. Průměrná doba přežití se udává mezi 6 a 12 měsíci.