ROLE DYSFUNKCE CENTRÁLNÍHO AUTONOMNÍHO NERVOVÉHO SYSTÉMU U TAKOTSUBO SYNDROMU

V. Brázdil, M. Hudec, M. Poloczek, J. Kaňovský, R. Štípal, P. Jeřábek, O. Boček, M. Pail, M. Brázdil, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Takotsubo syndrom (TTS), také známý jako stresová kardiomyopatie představuje akutní stav imitující svým průběhem akutní infarkt myokardu (AIM). Společnými znaky pro obě jednotky jsou typické thorakalgie, dušnost a porucha kinetiky myokardu levé komory. Tato dysfunkce je však u většiny pacientů s TTS plně reverzibilní. Dříve byl TTS považován za benigní onemocnění, nicméně dnes již víme, že se jedná o závažné onemocnění s dlouhodobou prognózu srovnatelnou s AIM. Patofyziologické mechanismy TTS nejsou dosud zcela objasněny. V posledním desetiletí se pozornost zaměřovala na možnou roli nervového systému v patogenezi TTS. Nedávné poznatky naznačují, že u pacientů s TTS jsou prokazatelně přítomny změny na úrovni centrálního autonomního nervového systému.Metodika:

V tomto přehledovém sdělení představujeme aktuální poznatky v oblasti strukturálních a funkčních mozkových abnormalit a aberací konektivity u TTS.
Závěr:
Nejnovější neurozobrazovací studie TTS prokázaly jak strukturální a funkční změny na regionální úrovni, tak i významné změny v konektivitě mozku. Tato zjištění naznačují, že dysregulace centrálního autonomního nervového systému může hrát důležitou roli v patofyziologii TTS a podtrhuje zásadní roli osy mozek-srdce u TTS.

Podpořeno MZ ČR – RVO (FNBr, 65269705)
Supported by MH CZ – DRO (FNBr, 65269705)