TAVI - PÉČE O PACIENTA PO VÝKONU SE ZAMĚŘENÍM NA PORUCHY RYTMU Z POHLEDU SESTRY NA JEDNOTCE KARDIOLOGICKÉ INTERMEDIÁLNÍ PÉČE

J. Lahnerová, D. Foltýn Horáková, V. Valešová (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXX. výroční sjezd ČKS

Stenóza aortální chlopně patří mezi nejčastější chlopenní vady v dospělosti, s přibývajícím věkem její výskyt dále narůstá. Mnoho let byla významná aortální stenóza řešena klasickou kardiochirurgickou operací ze sternotomii s náhradou aortální chlopně ať už mechanickou, nebo biologickou protézou.
V posledních cca 10 letech se do popředí dostala alternativní metoda - TAVI, tedy katetrová implantace aortální chlopně. TAVI je s výhodou využívaná u nemocných s vysokým operačním rizikem (zejména z důvodu věku, kardiologických a interních komorbidit), nebo u nemocných neoperovatelných, pokud předpokládáme zlepšení jejich kvality života. V NNH se tato metoda užívá pravidelně od r. 2014, do počátku ledna 2020 bylo provedeno 265 katetrizačních náhrad aortální chlopně. Nemocní jsou v naší nemocnici po TAVI hospitalizováni na JIMP. Monitorujeme vitální funkce a sledujeme možné komplikace. K nejčastějším komplikacím po TAVI patří nutnost implantace kardiostimulátoru a dále cévní komplikace zejména v třísle.
Naše práce sleduje výskyt arytmií s nutností implantace kardiostimulátoru po TAVI.