EFEKT ULTRAZVUKOVÉ KATETRIZAČNÍ ABLACE SYMPATICKÝCH NERVOVÝCH VLÁKEN RENÁLNÍCH TEPEN U PACIENTŮ S REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZÍ

D. Vondráková, A. Chudicová, F. Málek, S. Michálková, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Cílem uvedené studie  SOUND  (UltraSOUND Mediated InTerVentional Treatment of Resistant Hypertension ) je zodnocení efektivity nového terapeutického postupu  a to ultrazvukové katetrizační ablace sympatických nervových vláken renálních tepen u pacientů s rezistentní arteriální hypertenzí.
Soubor a metodika: naše studie je randomizovaná, není placebem kontrolovaná. Použitý ultrazvukový systém Sound-Tx  byl vyvinutý speciálně  k denervacím v renálních artériích. Zatím je randomizovaných v našem souboru 10 pacientů s rezistentní arteriální hypertenzí (7 mužů),  průměrný věk 58. Pacientům byl monitorován ambulantní TK před výkonem aprvná, třetí a šestý  měsíc po výkonu. Průměrná vstupní hodnota systolického TK 169,6 mmHg a diastolického TK 95,6 mm Hg,

Výsledky: průměrné hodnoty sTK a dTK za 1 měsíc byly 164,6 mmHg a 87,7 mmHg, za 3 měsíce 148,3 mmHg a  82,9 mmHg, za 6 měsíců sTK 161 mmHg, dTK 88,9 mmHg. V každém časovém obdbé došlo k statisticky významnému poklesu hodnot krvného tlaku ve srovnání se vstupní hodnotou (p < 0,0001)

Závěr: efekt radiofrekvenční ablace v léčbě rezistentní arteriální hypertenze byl potvrzen mnohýma studiema. V našem souboru sme ověřily efekt i ultrazvukového přístupu.