DEFEKT SÍŇOVÉHO SEPTA TYPU SINUS VENOSUS SUPERIOR - KAZUISTIKA

J. Pudich, T. Veiser, J. Plášek, M. Homza, T. Jonszta (Ostrava)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: 
Defekt síňového septa typu sinus venosus superior tvoří asi 10% všech defektů na úrovni síní, je lokalizován pod vyústěním horní duté žíly.
Popis případu:
64letý muž s CHOPN ( na jiném pracovišti při TEE již vyloučena významná chlopenní vada) odeslán k selektivní koronarografii (SKG) pro  námahovou dušnost NYHA III s následujícím ECHO nálezem: nedilatovaná levá komora (LK) bez poruch kinetiky, středně významná mitrální (Mi) a trikuspidální (Tri) regurgitace (reg.), dilatace  pravostranných srdečních oddílů s hraničním tlakem v plicnici.  Při SKG nevýznamné stenózy, pravostranná katetrizace se středně těžkou smíšenou plicní hypertenzí. Při našem  TTE  Mi reg. lehká až středně významná, LK nedilatovaná a bez poruchy kinetiky, těžká dilatace pravostranných oddílů s objemovým přetížením pravé komory a významnou Tri reg. Při následném TEE  potvrzen  významný defekt septa síní  typu sinus venosus superior 12x15 mm s bidirekčním zkratem včetně anomálního návratu horních plicních žil do oblasti defektu septa síní. Pro potřeby kardiochirurgie doplněno CT angio,  pacient indikován k uzávěru defektu + Mi a Tri valvuloplastice.
Závěr:
Sinus venosus superior patří mezi méně časté typy defektu síňového septa, je velmi často spjat s parciálním anomálním návratem plicních žil. Obtížná diagnostika i při TEE vede často k pozdnímu záchytu této vady (text bude doplněn o obrázky z CTA a ECHO včetně 3D).