PSEUDOANEURYSMA AORTÁLNÍHO KONDUITU PO BENTALLOVĚ OPERACI

M. Troubil, V. Lonský, P. Šantavý, V. Hanák, Z. Pozdíšek (Olomouc)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Pseudoaneurysma aortálního konduitu (PAK) je komplikace ohrožující nemocného rupturou a krvácením. Potenciálním místem pro vznik PAK je ostium koronárních arterií a anastomózy konduitu. Typický je vznik PAK pozdně po operaci, často i několik let.
Popis případu: 42-letému muži byla v únoru 2012 provedena Bentallova operace pro akutní disekci aorty typu A. Po výkonu došlo k febriliím nejasné etiologie. Kolem aortálního konduitu došlo ke zvětšování kolekce tekutiny a byla provedena operační revize, kde byla nalezena pouze sterilní tekutina. Klinická situace se však opakovala včetně perigraftové kolekce. Laboratorní vyšetření neprokázalo autoimunitní nebo alergický proces, empiricky byly nasazeny kortikosteroidy s dobrým klinikcým efektem. V prosinci 2012 byl přijat pro septický stav. Byla zjištěna pravostranná pneumonie a na TEE nález PAK. Stav byl komplikován rozvojem těžkého srdečního selhání při septické kardiomyopatii. Zvažovaná etiologie sepse byla pneumonie, resp. vyprazdňující se absces z PAK. Mikrobiologický nález byl chudý, pozitivním záchytem byl pouze serologický titr chlamydií v IgA. Na antibiotické terapii došlo ke stabilizaci a vzhledem k nejasnému podílu PAK na septickém stavu byla provedena reoperace s nálezem dehiscence ¼ obvodu protézy ústícím do pseudoaneurysmatu, bez známek floridní endokarditidy. Byla provedena Bentallova operace a resekát konduitu odeslán na vyšetření PCR, které nepotvrdilo přítomnost mikrobiální DNA.
Závěr: PAK je závažnou komplikací Bentallovy operace. Vzniká důsledkem parciální dehiscence proximální či distální sutury konduitu. V našem případě došlo po primoperaci k neinfekční zánětlivé perigraftové reakci, kterou jsme empiricky léčili kortikosteroidy. Z 10 měsíců došlo k odhalení PAK v rámci vyšetřování příčiny klinické sepse. Příčina perigraftové reakce a dehiscence proximální sutury zůstává nejasná.