MYOKARDITIDA - JAKÝ JE VÝVOJ NÁLEZU NA MAGNETICKÉ REZONANCI V ČASE ?

J. Šedivý, M. Hromádka, J. Baxa, J. Ferda, R. Rokyta (Plzeň)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod : Myokarditida je ložiskovým či difúzním postižením myokardu vyvolané nejčastěji infekčním agens. Diagnostika založená na endomyokardiální biopsii je invazivní metodou, která je zatížena nízkou senzitivitou s většinou malým terapeutickým výstupem. Diagnostickým standardem se stává magnetická rezonance (MR). Dosud není zřejmé, zda normalizace zánětlivé laboratoře je provázena regresí postižení myokardu.

Cíl a metodika : Posouzení vývoje MR nálezu (hodnocení kinetiky a pozdního sycení) s odstupem 1 měsíce u nemocných s MR prokázanou myokarditidou a normálním vstupním ECHO nálezem.

Výsledky : Do sledování jsme zatím zařadili 33 pacientů, medián (interkvartilové rozpětí) věku 31 (18 - 73)let, z toho 7 žen, u kterých byla magnetickou rezonancí diagnostikována myokarditida. Příjmová hodnota Troponinu I 4,8 (0,02-39) ug/l, CK 5,98 (0,37-31,5) ukat/l, CRP 70 (1-146) mg/l. Normální funkce LKS bez poruchy kinetiky na vstupní echokardiografii byla zjištěna u 24 (72,7%) pacientů. U 7 nemocných s normálním vstupním ECHO nálezem jsme provedli kontrolní MR vyšetření (stejný protokol) s odstupem 1 měsíce. U 4 nemocných s jednoznačnými změnami při vstupním MR vyšetření došlo k regresi nálezu ve smyslu parciálního zmenšení okrsků pozdního sycení a snížení jejich intenzity. U 2 byl MR obraz stacionární, u 1 pacienta byla patrna mírná progrese postižení.

Závěr : Naše pilotní výsledky naznačují, že význam magnetické rezonance může být důležitý i pro posouzení vývoje zánětlivých změn v myokardu a při rozhodování o umožnění fyziké zátěže nemocných.

Dedikace : Tento projekt byl částečně podpořen PRVOUKEM - projekt P36 a projektem MZ koncepčního rozvoje výzkumné organizace 00669806 - FN Plzeň