KATÉTROVÁ ABLACE KOMPLEXNÍ SRDEČNÍ ARYTMIE V LEVÉ SÍNI U PACIENTA S IMPLANTOVANÝM KAVÁLNÍM FILTREM

J. Wolf, Z. Stárek, J. Jež, F. Lehar, A. Žbánková, T. Kulík (Brno)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Inzerce kaválního filtru do dolní duté žíly představuje alternativní preventivní řešení trombembolické nemoci u pacientů s recidivujícími trombózami žilního systému dolních končetin a pánevních žil. Mechanická překážka v dolní duté žíle však představuje potencionální problematický bod v případech onemocnění vyžadujících žilní katetrizační přístup.
Kazuistika:
70-letý pacient s implantovaným kaválním filtrem v roce 2000 a po náhradě aortální chlopně v roce 2012 byl referován na arytmologické pracoviště I.IKAK FNUSA v Brně pro setrvalý atypický flutter síní  s blokem 2:1 a frekvencí komor 130/min.  Po domluvě s pacientem byla započata  příprava komplexního elektrofyziologického výkonu v levé srdeční síni z transfemorálního přístupu přes kavální filtr. Po ověření průchodnosti kaválního filtru ultrazvukem a lokálním nástřikem kontrastní látkou bylo bez komplikací proniknuto přes kavální filtr a byla provedena dvojitá transseptální punkce. Dále byla za podpory systému EnSite Velocity vytvořena anatomická mapa levé i pravé síně a byla diagnostikován a ablován typický a atypický flutter z pravé síně a fokální síňová tachykardie z levé síně. V souvislosti s tímto výkonem jsme nepozorovali žádné časné komplikace. Pacient po výkonu odcházel se sinusovým rytmem.
Závěr:
Uvedená kasuistika prokazuje, že transfemorální přístup v přítomnosti kaválního filtru lze považovat za bezpečný a proveditelný i u pacientů vyžadujících katétrovou ablaci komplexních srdečních arytmií s nutností transseptální punkce.