RENÁLNÍ DENERVACE S VYUŽITÍM ULTRAZVUKOVÉ TECHNOLOGIE

A. Pařízková, V. Mochová, I. Weinlichová, F. Holý, K. Holdova, M. Bejr, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Arteriální hypertenze patří mezi nejčastější onemocnění kardiovaskulárního systému. Renální sympatikus přispívá k rozvoji a udržení hypertenze. Vysokým krevním tlakem (s hodnotami >140/90) trpí 20 až 30% dospělé populace ve vyspělých zemích.
Od roku 2009 je jednou z možností dlouhodobého ovlivnění hodnot vysokého TK ovlivnění nervové sympatické aktivity, kdy se používá metoda katetrizační denervace sympatických vláken v renálních tepnách pomocí RF proudu nebo ultrazvukové energie.
Metodika:
Jedním z možností katetrizační renální denervace je založen na principu ultrazvuku (KONA Medica). Při využití ultrazvuku není potřeba kontaktu s tkání – okolní tekutina (krev nebo výplň balonu) absorbuje jen malé množství ultrazvukové energie, která je cílena až do okolních měkkých tkání. Bezkontaktnost snižuje riziko poškození stěny a také riziko vzniku trombu souvisejícího s poškozením endotelu.
Renální denervační systém KONA, využívá k ablaci renálních tepen semifokusovaný terapeutický ultrazvuk, který je aplikován zevně a je zacílen na katétr, zavedený v cévě. Tak se vytváří několik lézí na povrchu tepny. Nová generace by měla být již zcela neinvazivní, bez nutnosti katetrizace tepny.
Závěr:
Tato nová metoda je alternativní léčbou rezistentní formy arteriální hypertenze. Výsledky této metody by mohly přinést pacientům významné a trvalé snížení krevního tlaku při menším riziku poškození tepny , než u stávajících metod.