STAV NUTRICE U PACIENTŮ NA KARDIOLOGICKÉM LŮŽKOVÉM ODDĚLENÍ KRAJSKÉ NEMOCNICE

M. Gřiva, J. Jarkovský, P. Brázdilová (Mistelbach, Austria, Brno, Zlín)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl práce: zhodnocení nutričního stavu pacientů kardiologického oddělení Krajské nemocnice ve Zlíně, analýza souvislostí s vybranými charakteristikami hospitalizovaných kardiologických pacientů.

Soubor a metodika: soubor 236 pacientů byl vytvořen náběrem dat od všech aktuálně hospitalizovaných pacientů v náhodně zvolených termínech v cca 3 týdenních intervalech (srpen až prosinec 2012). K posouzení stavu nutrice použito dvou skórovacích systémů: screeningového dotazníku Centra pro výživu Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze a Geriatric Nutritional Risk Index. Analyzována event. souvislost s pohlavím, věkem, kardiologickou diagnózou, funkcí levé komory, přidruženými diagnózami, délkou hospitalizace, pobytem na JIP, sociálním zázemím, medikací některých léků, nespavostí, chron. bolestí, pohybovými možnostmi pacienta a dalšími faktory.

Výsledky: 67 pacientů (28,4%) splnilo kritéria hrozící malnutrice, 3 pacienti (1,3%) byli v malnutrici. Signifikantními rizikovými faktory pro malnutrici byly: pohlaví (ženy), věk nad 76 let, některé komorbidity (diabetes mellitus, stp. CMP a další), dlouhodobá imobilita, délka hospitalizace nad 6 dní. Nebyla prokázána souvislost mezi stavem výživy a kardiologickým onemocněním nebo ejekční frakcí levé komory srdeční.

Závěr: Práce prokazuje, že hrozící malnutrice nebo přítomná malnutrice je aktuálním problémem u významného procenta hospitalizovaných kardiologických pacientů. Důsledné vyhledávání a nutriční intervence by měly být nedílnou resp. základní součástí péče o pacienty hospitalizované na standardním kardiologickém oddělení.