CZECH TAVI REGISTRY – TECHNICKÉ ZÁZEMÍ A ROZVOJ V ROCE 2012

M. Blaha, P. Kala, D. Schwarz, D. Klimeš, J. Jarkovský, S. Littnerová, L. Dušek (Brno)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl
Klinický registr Czech TAVI Registry je zaměřen na shromažďování neadresných údajů o provedených katetrizačních náhradách aortální chlopně. Cílem projektu je dlouhodobé sledování a vyhodnocování úspěšnosti tohoto typu intervencí v České republice a také jejich porovnání se zahraničními zkušenostmi. Projekt Czech Tavi Registry je pod garancí České kardiologické společnosti a odborným vedením pracovní skupiny Intervenční kardiologie realizován Institutem biostatistiky a analýz Masarykovy univerzity.

Metodika
Registr je výzkumnou databází se striktně anonymními klinickými daty, která jsou vkládána zástupci deseti participujících center pomocí zabezpečené webové aplikace. Aplikace (http://tavi.registry.cz) představuje jednak sadu formulářů a dále řadu validačních pravidel, která se uplatňují v různých fázích zadávání údajů, čímž je zajištěna vysoká kvalita parametrických záznamů o provedených intervencích.
Dále byl dokončen on-line dostupný reportovací systém, který je k dispozici vyjmenovaným vedoucím lékařům jednotlivých center a umožňuje jim kontrolu provedených výkonů, včetně srovnání s referenčními hodnotami za celou Českou republiku.
V roce 2012 bylo dokončeno propojení s registrem Evropské kardiologické společnosti - TCVT (TransCatheter Valve Treatment Pilot Registry) a Česká republika se tak stala společně s Polskem jedinými aktivními přispěvateli ze zemí střední a východní Evropy. Spolupráce v této oblasti přinesla zapojení České republiky do mezinárodních publikačních aktivit.

Závěr
Czech TAVI Registry obsahuje záznamy 501 výkonů, z toho 130 provedených v roce 2012. Bylo realizováno propojení s TCVT registrem a implementováno webové prostředí pro informační podporu zapojených center. Vzhledem ke kvalitě a rozsahu dat v registru předpokládáme další využití dat registru pro přípravu pokročilých analytických vyhodnocení a jejich publikaci.