ASYMPTOMATICKÁ ISCHEMICKÁ LOŽISKA V CNS PERIPROCEDURÁLNĚ: MRI NÁLEZY U NEMOCNÝCH PO IZOLACI PLICNÍCH ŽIL. ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA

L. Šedivá, M. Janotka, J. Petrů, J. Škoda, M. Chovanec, J. Weichet, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Nález asymptomatických ischemických ložisek u nemocných, kteří podstoupili izolaci plicních žil byl již v literatuře popsán. Tato ložiska se vyskytují u nemocných u kterých byla izolace provedena pomocí  radiofrekvenční energie standardním proplachovaným katetrem,  tak u  nemocných, kde byla izolace provedena kryobalonkem. Tyto metody byly srovnávány s použitím neproplachovaného multielektrodového katetru, kterým je do ústí plicní žíly aplikována radiofrekvenční energie.

Soubor nemocných a metodika: Sledovali jsme celkem 47 nemocných, u kterých jsme provedli MRI před výkonem a po výkonu. Nemocní byli ablováni rozdílými prostředky, u 20 byl použit laser balon, u  15 nemocných bylo  dosaženo izolace plicních žil pomocí kryobalonu a 12 nemocných bylo léčeno standardní  radiofrekvenční ablací pomocí katetru s proplachovaným hrotem. MRI bylo provedeno stejnou metodikou, na jednom přístroji v naší nemocnici. Všichni nemocní byli antikoagulováni během výkonu standardním způsobem. Po výkonu bylo pokračováno v parenterální a posléze perorální antikoagulační léčbě, opět dle doporučení. Sledovali jsme některé další parametry,které mohou zvyšovat riziko  embolizační příhody.

Výsledky a závěr:  Ve třech případech jsme konstatovali přítomnost nových, před ablací nepřítomných asymptomatických ischemických ložisek v CNS.  Jednalo se o dva nemocné, u kterých jsme použili laserbalonek a v jednom případě jsme tento nález potvrdili u radiofrekvenční ablace poplachovým katetrem. Ani v jednom případě nebyl nález mikroembolů spojen s ablací kryobalonkem. Jsme si vědomi limitace naší práce,která zahrnuje jen relativně malý počet nemocných, s rozdílnými počty v různých skupinách, ale v literatuře zatím nebyla srovnávána data z ablace laserbalonem a tak považujeme naše zjištění za velmi důležitá.