SROVNÁNÍ KVALITY ŽIVOTA PO NÁHRADĚ AORTÁLNÍ CHLOPNĚ MECHANICKOU PROTÉZOU, ROSSOVĚ OPERACI A PLASTICE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ

P. Žáček, J. Vojáček, M. Voborník, T. Holubec, M. Cvečková, J. Špatenka, J. Harrer (Hradec Králové, Praha)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod:Volba optimální srdeční náhrady a typu operace je u mladých a středněvěkých nemocných problematická. Na našem pracovišti provádíme, v závislosti na preferenci pacientů, v této věkové kategorii náhradu aortální chlopně mechanickou protézou, plastiku aortální chlopně nebo Rossovu operaci. Cílem práce je porovnat kvalitu života u jednotlivých výše uvedených operačních zákroků.
Materiál a metody: Záchovné operace aortální chlopně se na našem pracovišti provádí od roku 2007 a do současnosti jsme provedli celkem 110 těchto výkonů. Program Rossovy operace jsme zahájili v roce 2009 a dosud jsme tuto operaci provedli u 27 nemocných.
Všichni pacienti po těchto operačních výkonech, kteří byli alespoň 6 měsíců po operaci, byli obesláni standardizovaným dotazníkem kvality života SF 36. Následně jsme vybrali i skupinu mladých a středněvekých pacientů, kteří na naší klinice v tomto časovém rozmezí podstoupili náhradu aortální chlopně mechanickou protézou a i u této skupiny jsme stanovili kvalitu života pomocí výše uvedeného dotazníku SF 36.
Výsledky: Z výsledků dotazníkového šetření je patrný trend k lepší kvalitě života po Rossově operaci a plastice aortální chlopně ve srovnání s náhradou aortální chlopně mechanickou protézou.