RETROSPEKTIVNÍ ANALÝZA KOMPLIKACÍ SPOJENÝCH S IMPLANTACÍ KARDIOSTIMULÁTORŮ A IMPLANTABILNÍCH KARDIOVERTERŮ-DEFIBRILÁTORŮ

I. Sovová, V. Doupal, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XVIII. výroční sjezd ČKS

Retrospektivní analýza komplikací spojených s implantací kardiostimulátorů a implantabilních kardioverterů-defibrilátorů

I.Sovová, V.Doupal, M.Táborský
I.interní klinika – Klinika kardiologie LF UP a FN Olomouc

Cíl: Zhodnotit výskyt komplikací spojených s implantací kardiostimulátorů (PM) a implantabilních kardioverterů-defibrilátorů (ICD) na základě prostudování dokumentace pacientů s implantovanými přístroji.

Soubor: Soubor tvoří 338 konsekutivních pacientů (183 mužů a 155 žen, průměrný věk 72,1 let), u nichž byla během sledovaného období (20 měsíců) provedena primoimplantace PM/ICD (208 pac.) nebo prostá reimplantace PM/ICD (103 pac.) či upgrade stávajícího systému na biventrikulární-resynchronizační léčbu (27 pac.).  U těchto pacientů byl sledován výskyt komplikací během období půl roku po implantaci.

Výsledky: Komplikace spojené s implantací PM/ICD systému se vyskytly ve 36 případech, tj. u 10,7 % pacientů. Z komplikací byly nejčastější infekční komplikace (povrchové infekce, dekubity nad implantovaným přístrojem, hluboká infekce operační rány, infekční endokarditida), které se vyskytly ve 14 případech, tj. 38,9% z komplikací. Druhou nejčastější komplikací byla nutnost revize zavedené elektrody pro dislokaci (u 13 pac., tj. 36% z komplikací). Ve 2 případech došlo k perforaci zavedené elektrody, v 1 případě k hemothoraxu, v 1 případě k pneumothoraxu. Dvakrát došlo k následné trombóze vena subclavia, ve 2 případech došlo k významnému krvácení v místě kapsy, a v 1 případě došlo k srdeční tamponádě s následným úmrtím.

Závěr: Na základě uvedených výsledků jsme přijali systémová opatření k zamezení vzniku komplikací spojených s implantacemi PM a ICD na našem pracovišti.