NEPULSATILNÍ KREVNÍ TOK PŘÍ DLOUHODOBÉ PODPOŘE CIRKULACE PACIENTŮ

D. Macků, F. Ježek, P. Huňka (Praha)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Cílem mého příspěvku je sumarizovat tento nestandardní způsob mechanické podpory cirkulace implantace, zhodnotit možné komplikace a presentovat možné etické a právní problémy spojené s těmito operacemi.


Soubor a Metodika: Vytvoření chronického krevního toku v lidském těle, je v dnešní době možné pouze při experimentální implantace dvou levostranných mechanických srdečních podpor (LVAD) jako kontinuální totální srdeční náhrada (CFTAH, ang. continuous flow total arteficial heart).


Výsledky: Experimentální operace s chronickým nepulsatilní byla průkazně provedena v americkém Texas Heart Institutu a v českém kardiocentru IKEM. V příspěvku bude vysvětlen postup při implantace dvou nepulsatilních levostranných mechanických srdečních podpor (Hearmate II) jako nepulsatilní totální srdeční náhrada. Bude diskutován vliv dlouhodobého nepulsatilního toku na cirkulaci oběhu. Na studii A. Babi at al.: Microcirculation of the bulbar conjuctiva in the goat implantated with a Total Arterficial Heart. Effects of Pulsatile and Nonpulsatile flow, budou ukázány základní rozdíly v mikrocirkulaci při pulsatilním vs. nepulsatilním krevním toku. Bude vysvětlen pojem „disperze krve v kapilárách“ Na závěr budou presentovány dvě kazuistiky použití CFTAH na lidech (Craig Lewis, THI, USA), (Jakub Halík, IKEM,  Česká Republika)

Závěr: Na základě dostupných vědeckých poznatků (evidence based medicine) nelze potvrdit pozitivní vliv chronického nepulsatilního toku na dlouhodobé přežívání pacientu. Oba pacienti podporování CFTAH umřeli na ledvinné a jaterní selhání. Použití zdravotnického prostředku (implantace dvou kusů VAD jako CFTAH) je v rozporu s návodem pro použití od výrobce a tedy porušení zákona 123/2000.