PLICNÍ EMBOLIE – LÉČBA NA KATETRIZAČNÍM SÁLE

R. Kyněrová, J. Lubanda, S. Heller, J. Sinkova, G. Belsanova, M. Chochola (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Poster - sesterský, XX. výroční sjezd ČKS

Masivní plicní embolie je život ohrožující stav, který vyžaduje okamžitou léčbu. Základní terapií je podání systémové trombolýzy (STL). Při selhání této metody nebo při kontraindikaci STL lze pacienta léčit endovaskulárně.
 Autoři prezentují kazuistiku 57-letého pacienta s masivní plicní embolií, který byl úspěšně léčen endovaskulární cestou pomocí lokální trombolýzy do větve arteria pulmonalis. Nemocný měl recentní zlomeninou patní kosti a předloktí vpravo po velkém pádu. Po chirurgické repozici zlomeniny se stav komplikoval oboustrannou femoropopliteální trombózou a s následnou masivní plicní embolií. Embolus zcela obturoval levou větev plicnice. Echokardiografické vyšetření prokázalo dysfunkci pravé komory. Hladina troponinu byla pozitivní. Pro zhoršení oběhové situaci bylo přistoupeno k endovaskulární léčbě.
Přes véna femoralis l.dx provedena angiografie plicnice, která prokázala obliterací levé hlavní větve plicnice s čerstvými tromby a dále tromby ve větvení pro dolní lalok vpravo. Následně podáno selektivně aplikováno frakcionovaně 50mg Actilyse a vpravo 30mg Actilyse celkem během 40 minut. Po výkonu dochází u pacienta k výraznému hemodynamickému  zlepšení a k ustupu dušnosti. Pacient následně bez krvácivých projevů a postupně propuštěn do domácí péče.
 Endovaskulární terapie masivní plicní embolie je účinná léčebná metoda pro vybrané pacienty. Tato vysoce specializovaná metoda je vysoce úspěšná na pracovištích, které mají zkušenost s konvenční plicní angiografií a disponují s dostatečně erudovaném sesterském personálem v oblasti intervenční angiologie.