REKURENTNÍ PERIKARDITIDA - VLASTNÍ ZKUŠENOSTI S LÉČBOU KOLCHICINEM

E. Němeček, P. Kuchynka , V. Dytrych, V. Danzig , M. Mašek, T. Paleček, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Rekurentní perikarditida je nejčastější komplikací akutní perikarditidy, která se objevuje u 10 až 30% nemocných s první atakou akutní perikarditidy. Její etiopatogeneze není zcela jasná. K léčbě rekurentní perikarditidy byly tradičně využívány nesteroidní antirevmatika (NSAID) a kortikoidy, efektivita této terapie je však u některých nemocných malá. V posledních letech bylo publikováno několik menších observačních prací a unicentrická studie CORE, které ukázaly příznivý efekt podávání kolchicinu v prevenci rekurencí akutní perikarditidy při neúspěchu konvenční léčby.

Popis případů: Na naše pracoviště byli v letech 2009 až 2011 referováni 3 nemocní s rekurentní perikarditidou. Jednalo se o muže ve věku 30, 52 a 62 let. U jednoho nemocného byla rekurentní perikarditida spojená s předchozí traumatizací hrudníku, u dalších dvou jedinců nebyla etiologie zřejmá a perikarditida tedy byla považována za idiopatickou. Všichni jedinci byli léčeni nesteroidními antirevmatiky (NSAID) či následně kortikoidy, kdy po vysazení léčby (NSAID) či snížení dávkování kortikoidů došlo k recidivě onemocnění. U všech nemocných jsme, v kombinaci s již nasazenou léčbou NSAID či kortikoidy, která byla postupně redukována a finálně vysazena, podávali kolchicin p.o. po dobu minimálně 6 měsíců od ústupu symptomů perikarditidy a normalizace CRP.
Ani u jednoho z nemocných nebyly v průběhu léčby kolchicinem zaznamenány nežádoucí účinky.

Závěr: Léčba kolchicinem vedla u námi prezentovaných nemocných s rekurentní perikarditidou k vymizení recidiv tohoto onemocnění a byla všemi nemocnými dobře tolerována. Naše pozorování potvrzují výsledky recentně publikované multicentrické studie CORP, která demonstrovala účinnost a bezpečnost terapie rekurentní perikarditidy kolchicinem.