EFEKTIVITA RENÁLNÍ DENERVACE

M. Mudroch, F. Holý, J. Baroch, M. Mráček, J. Petrů, D. Vondráková, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - sesterský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Arteriální hypertenze je nečastějším kardiovaskulárním onemocněním v ekonomicky vyspělých zemích, a je velmi významným faktorem přispívajícím ke kardiovaskulární a cerebrovaskulární morbiditě a mortalitě. AH je úzce spojena se zvýšenou aktivitou sympatického nervového systému.Ten hraje velmi důležitou roli při řízení celého krevního oběhu a působí jako regulační mechanizmus kardiovaskulárního systému i ledvin. Hlavním cílem této prezentace, je ukázat efektivitu denervace tonu sympatického nervového systému v renálních tepnách, u souboru hypertoniků rezistentních k farmakoterapii.

Metodika: Na angiografickém systému zobrazíme kontrastní látkou oblasti pravé a levé ledvinné tepny. Poté, postupně zavedeme elektrofyziologický katétr do pravé a levé renální tepny. Z distální části katétru pak lokálně aplikujeme radiofrekvenční energie, která funkčně ovlivňuje inervaci sympatiku v renálních tepnách. Data včetně výsledků budou součástí ústního sdělení.
Závěr: Velkým potenciálním přínosem renální katetrizační denervace sympatického nervstva je, že nám poskytuje alternativní způsob k často neúčinné farmakologické léčbě, u nemocných s dlouhotrvající špatně korigovatelnou hypertenzí. Pro konečné zhodnocení nové nefarmakologické metody, která vykazuje trend poklesu krevního tlaku, je však potřeba dlouhodobého sledování, rozšíření souboru probandů v randomizovaných multicentrických studiích.