CONTRACT4LIFE. PRO ŽIVOT PO INFARKTU MYOKARDU.

O. Hlinomaz, Z. Kaifoszová, A. Abreu, H. Pereira, J. Kanakakis, E. Kletsiou, F. Mauri, I. Murua, M. Beranová, R. Češka (Brno, Praha, Lisabon, Portugal, Almada, Portugal, Atény, Greece, Badalona, Spain)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Cílem našeho projektu je poskytnout účinnou edukační intervenci vedenou sestrou u pacientů propouštěných z nemocnic po primární PCI.
Metody: Mezinárodní průzkum Pro život po infarktu myokardu (FLAMI) zaměřený na vybrané evropské nemocnice se uskutečnil ve čtyřech zemích: České republice, Řecku, Španělsku a Portugalsku. Pacienti byli zařazeni do průzkumu během 3 po sobě jdoucích měsíců a následovaly kontroly za 1, 6 a 12 měsíců. Vytvořili jsme edukační brožuru pro pacienty po IM, smlouvu pacienta s vlastním zdravím a kontrolní listinu pro zdravotní sestry. Pacienti se STEMI, kteří byli léčeni primární PCI, byli zařazeni do tří skupin: prospektivní edukované skupiny, prospektivní needukované a retrospektivní skupiny.
Výsledky: 860 pacientů dokončilo 12-ti měsíční sledování; 285 nemocných v prospektivní edukované, 183 v prospektivní needukované a 392 v retrospektivní skupině. Zjistili jsme statisticky významný rozdíl mezi skupinami v hodnotě LDL cholesterolu ve 12. měsíci: 1.9±1.0mmol/l v prospektivní edukované vs. 2.4±0.9mmol/l v prospektivní needukované vs. 2.1±1.0mmol/l v retrospektivní skupině (p=0.045). Srdeční mortalita byla nejnižší v prospektivní edukované skupině 0% vs. 5.3% vs. 0.8% (p=0.01) během 12-ti měsíců. Pozorovali jsme hraniční statistický rozdíl ve výskytu kombinovaného klinického parametru složeného z úmrtí, nefatálního infarktu myokardu a cévní mozkové příhody v průběhu 12-ti měsíců sledování 2.2% vs. 7.3% vs. 1.1% (p=0.05).
Závěr: Standardizovaná edukace prováděná zdravotními sestrami vedla k vyššímu snížení LDL cholesterolu a lepším klinickým výsledkům u pacientů po IM léčených primární PCI během sledovaného období 12 měsíců ve 4 evropských zemích. Vzdělávání nemocných a standardizovaná komunikace mezi nimi a zdravotním personálem by se měly stát nedílnou součástí léčby pacientů se STEMI.