JAK OVLIVŇUJE IMPLANTACE DLOUHODOBÉ LEVOSTRANNÉ MECHANICKÉ SRDEČNÍ PODPORY VÝSLEDKY PO TRANSPLANTACI SRDCE

H. Bedáňová, M. Pazderník, A. Tomášek, J. Ondrášek, J. Krejčí, E. Ozábalová, I. Pařenicová, P. Němec (Brno, Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: dlouhodobé mechanické srdeční podpory (LVAD) se staly terapeutickým standardem pacientů s pokročilým srdečním selháním, kteří čekají na transplantaci srdce (TS) a jsou v tak závažném stavu, že by se bez LVAD pravděpodobně nedočkali svého dárce.

Cílem naší práce bylo zjistit, zda se liší výsledky pacientů transplantovaných z LVAD a pacientů, kteří podstoupili TS bez předchozí LVAD implantace.

Soubor a metodika: analyzovali jsme soubor pacientů, kteří podstoupili TS na našem pracovišti od 1/ 2010 do 11/2018. Hodnotili jsme data od dárců štěpů, předtransplantační demografické údaje, potransplantační komplikace a přežívání pacientů. Progresi koronární vaskulopatie štěpu (CAV) jsme hodnotili z údajů získaných za 1 měsíc a 12 měsíců po TS pomocí optické koherentní tomografie.

Výsledky: z celkového počtu 249 konsekutivních pacientů 48 (19%) mělo před TS implantovánu LVAD (HeartMate-II nebo HeartWare), ostatních 201 pacientů (81%) podstoupili TS přímo.Všichni LVAD pacienti byli transplantováni z urgentního pořadí (p<0.001) a bylo zde signifikantě vyšší zastoupení mužů (p= 0.008). Nezaznamenali jsme významný rozdíl v následujících charakteristikách dárců štěpů: věk, pohlaví, příčina smrti, BMI, EF levé komory a délce studené ischemie. Tabulka ukazuje srovnání důležitých peri- a po-transplantačních údajů mezi oběma skupinami.

Závěry: zjistili jsme, že pacienti, kteří podstoupili implantaci LVAD před TS mají významně více pooperačních komplikací a delší dobu hospitalizace, neprokázali jsme však statisticky významný rozdíl v progresi CAV a v přežívání mezi oběma skupinami.

Tento projekt byl podpořen grantem AZV MZd ČR 16-27465A.