RARITNÍ KOMPLIKACE TRVALÉ KARDIOSTIMULACE

J. Borová , O. Jiravský, B. Szmek, M. Fiala  (Třinec, Třinec Podlesí)
Tématický okruh: Kardio 35 - kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XX. výroční sjezd ČKS

Úvod: prezentujeme případ akutní komplikace TKS, kdy dislokovaná pravokomorová elektroda perforovala přední stěnu PK a hrot elektrody způsobil masivní krvácení z a. mammaria l. sin. do pleurálního prostoru.

Charakteristika: 67-letý pacient byl přijat na naše oddělení za účelem implantace TKS pro pokročilou AV blokádu. Byl implantován TKS v modu DDD. Aktivní komorová elektroda byla umístěna do středního mezikomorového septa a aktivní síňová elektroda do ouška pravé síně. Poloha elektrod ověřena skiaskopicky se zdála být vyhovující, stimulační parametry byly optimální. Po vertikalizaci začal pacient vnímat bodavou bolest na hrudi a stěžoval si na dušnost. Echo vyloučilo perikardiální výpotek, rtg snímek neprokázal pneumothorax. Byly pozorovány výpadky stimulace a bradykardie. Stav vedl rychle k hemodynamické kompromitaci nemocného, hypotenzi a rozvoji kardiogenního šoku. Urgentně byla zavedena dočasná kardiostimulační elektroda a po stabilizaci nemocného bylo  doplněno CT hrudníku, které ozřejmilo objemný levostranný hemotorax a perforaci pravé komory elektrodou, jejíž konec byl uložen při hrudní stěně parasternálně vlevo. Byla indikována urgentní chirurgická revize. Peroperační nález neprokázal přítomnost hemoperikardu, paraseptálně z PK byla vizualizována elektroda procházející přes perikard směrem do pleury, kde hrot elektrody způsobil perforační poranění LIMA. Z levé pleury byl evakuován objemný hemothorax (celkem 2,5 litru), perforace mammární tepny a pravé komory byla ošetřena suturou. Pooperační průběh byl nekomplikovaný, 5. den po revizi byla nemocnému edovazálně reimplantovaná pravokomorová stimulační elektroda.
Závěr: Perforace stimulační elektrody přes volnou stěnu pravé komory a poškození a. mammaria s masivním hemothoraxem je extrémně raritní komplikací trvalé kardiostimulace. Kazuistika je dokumentována obrazovým materiálem.