EFEKT MEZISÍŇOVÉ KOMUNIKACE NA PREDIKOVANÉ PŘEŽÍVÁNÍ A HOSPITALIZACE U PACIENTŮ SE SRDEČNÍM SELHÁNÍM A ZACHOVALOU EJEKČNÍ FRAKCÍ LEVÉ KOMORY,

F. Málek, V. Reddy, D. Kaye, F. Gustafsson, G. Hasenfuβ, M. Mates, T. Mráz, L. Søndergaard, P. Neužil (Praha, New York, United States, Melbourne, Australia, Copenhagen, Denmark, Gottingen, Germany)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXVI. výroční sjezd ČKS

Východisko: Porucha diastolické funkce levé komory se zvýšením tlaku v levé síni zejména při zátěži jsou hlavními příčinami obtíží a zvýšeného rizika úmrtí u pacientů se srdečním selháním a zachovalou ejekční frakcí levé komory (HFpEF). Mechanický přístup se zavedením kominukace (IASD) se ukázal být bezpečný a byl spojen se zlepšením symptomů a hemodynamiky v krátkém horizontu. Dopad zavedení IASD na predikované přežívání a riziko hospitalizace pro srdeční selhání není znám.

Metodika: Pacienti ze studie REDUCE LAP-HF trial (Corvia Medical) byli sledováni 3 roky po implantaci (medián 739 dní). Teoretický dopad implantace IASD na klinické výsledky byl testován odhadem pravděpodobnosti přežívání s použitím MAGGIC skóre. Zjištěné a predikované křivky přežití byly porovnány pomocí log rank testu. Parametry spojené s rizikem hospitalizace před a po implantaci IASD byly rovněž testovány.

Výsledky: na základě klinických a demografických parametrů byla predikovaná mortalita pomocí skóre MAGGIC 10,2/100 pacientů –roků a skutečná 3,4/100 pacientů-roků, což představuje snížení o 33 % (p = 0,02). První hospitalizace pro srdeční selhání se vyskytla po 182 dnech (median) po implantaci. Na základě parametrů před implantací nebyl možné riziko hospitalizace předpovědět, jenom snížená tolerance zátěže a vyšší PCWP korigovaný na zátěž byly spojeny s vyšším rizikem hospitalizace.

Závěr: implantace IASD může být spojena se snížením rizika úmrtí u pacientů s HFpEF, definitivní efekt je nutné prokázat randomizovanou studií s větším počtem pacientů