POHYBOVÁ AKTIVITA - PEVNÁ SOUČÁST NEFARMAKOLOGICKÉ LÉČBY KARDIAKŮ

I. Karel, H. Skalická, M. Köhlerová, P. Šubrtová (Praha)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XX. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Kardiovaskulární rehabilitace

Úvod: Léčba kardiaků sestává z léčby farmakologické a nefarmakologické. Nefarmakologickou léčbou je i ovlivnění rizikových faktorů - zavedení pohybové aktivity - kardiovaskulární rehabilitace (KVRHB). Tato léčba snižuje celkovou mortalitu o 20% a kardiovaskulární o 26% u nemocných v sekundární prevenci ICHS, je však málo využívaná. Fáze II. KVRHB se účastní 15-20% nemocných a fáze III. jen 5-8% pacientů. Mnoho nemocných není tedy léčeno dle Doporučení české kardiologické společnosti (ČKS). Tuto léčbu poskytuje jen několik nemocnic, lázní a ambulancí.

Soubor: Od 2009 vznikl pilotní projekt ambulantně vedené KVRHB. Dosud se zúčastnilo 116 pacientů (91 mužů a 25 ženy) ve věku 17-84 let. Polovina nemocných byla do 6 měsíců po akutním onemocnění/výkonu, s dobrou ejekční frakcí (EF) levé komory srdeční (56%).
Metodika: Pacienti byli vyšetřeni kardiologem (echokardio,bicyklová ergometrie [BE] a 6ti minutový test chůzí [6MWT]), následně byli rozřazeni do skupin dle EF LK a odstupu od onemocnění/výkonu. Byl stanoven plán KVRHB dle doporučení ČKS. Pacienti se zúčastňovali KVRHB 2-3x týdně pod vedením vyškoleného fyzioterapeuta, lékař kardiolog byl přítomen na pravovišti. Byl kontrolován krevní tlak, tepová frekvence a bylo bezdrátově přenášeno EKG na centrální monitor. Po 20 lekcích (dle podmínky pojišťoven) bylo provedeno kontrolní vyšetření.

Výsledky: Byla pozorována zvýšena tolerance zátěže ve wattech (BE vzestup o 13%, p=0,0049, 6MWT vzestup o 12%, p<0,0001), prodloužil se čas tolerance zátěže (o 11%, p=0,0027). Nebyly pozorovány žádné významné komplikace.

Závěr: Studie ukazuje další možnost vedení KVRHB ambulantní formou. Léčba “bez hospitalizace“ je levnější a stejně efektivní a bezpečná jako léčba ústavní. Je vedena „ošetřujícím kardiologem“, který zná své pacienty. Při větším rozšíření dojde k dalšímu poklesu mortality a morbidity na kardiovaskulární onemocnění.