ROLE SNÍŽENÉ PODDAJNOSTI CÉVNÍ STĚNY U PACIENTŮ S ČASNOU MANIFESTACÍ KORONÁRNÍ ATEROSKLEROZY

M. Romanko Ingrischová, D. Karetová , G. Dostálová, J. Bělohlávek, K. Bojanovská, K. Jirátová, M. Škvařilová, V. Mrázek, A. Linhart (Praha, Karlovy Vary)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Tuhost cévní stěny je u neselektované populace i mnoha rizikových podskupin (esenciální hypertenze, diabetes mellitus 2. typu, terminální renální selhání,starší pacienti) prediktorem kardiovaskulárního rizika i celkové mortality.
U pacientů, kteří v mladém věku prodělají infarkt myokardu, často známé rizikové faktory ischemické choroby srdeční chybí.
Jedním z hledaných rizikových faktorů vývoje ischemické choroby srdeční a náhlých koronárních příhod by u této populace mohla být právě zvýšená tuhost cévní stěny. 

V rámci výzkumného projektu II.interní kliniky VFN zaměřeného na vyšetřování časných projevů aterosklerózy je také hodnocena tuhost cévní stěny. K jejímu neinvazivnímu měření je užíván přístroj SphygmoCor (AtCor Medical.), založený na mechanismu aplanační tonometrie. Tento přístroj umožňuje stanovení karotido-femorální rychlosti propagace pulsové vlny a aortálního augmentačního indexu. Oba tyto indexy tuhosti cévní stěny jsou zavedenými nezávislými prediktory kardiovaskulárního rizika. 

Zkoumanou populaci tvoří 50 pacientů s infarktem myokardu do 45 let věku u mužů a do 55 let věku u žen. Jako kontrolní skupina byli zvoleni pacienti s ischemickou chorobou dolních končetin, starší pacienti s diagnostikovanou ischemickou chorobou srdeční ve věku nad 60let a jako kontrola zdraví mladí jedinci. 
Rozdíly v poddajnosti cévní stěny ve zkoumané populaci oproti kontrolním skupinám by mohly posloužit k objasnění patogeneze koronárních příhod u mladých pacientů a sloužit k hodnocení účinnosti intervence v rámci sekundární prevence. 

Podpořeno grantem IGA MZČR, NS  9770 - 4/2008