MULTIFOKÁLNÍ EKTOPIE Z PŘEVODNÍHO SYSTÉMU – NOVÝ ARYTMICKÝ SYNDROM NA PODKLADĚ MUTACE V GENU SCN5A PRO SODÍKOVÝ KANÁL JAKO PŘÍČINA SRDEČNÍHO SELHÁNÍ

T. Schimerová, M. Kubánek, A. Krebsová, L. Piherová, M. Bláha, J. Vrbská, P. Peichl, V. Melenovský, S. Kmoch, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXV. výroční sjezd ČKS

SCN5A kóduje podjednotku napěťově řízeného sodíkového kanálu, který hraje klíčovou roli v přenosu elektrických impulzů převodním systémem srdečním. Mutace v tomto genu mohou vést k výskytu dědičných arytmií a/nebo k dilatované kardiomyopatii. Jednou z nových klinických jednotek je multifokální ektopie z převodního systému, která může vést k reverzibilní kardiomyopatii.

Popisujeme dvě kazuistiky pacientů s mutací v genu SCN5A pro sodíkový kanál, dysfunkcí levé komory a komorovou ektopií z převodního systému komor. Molekulární diagnostika byla provedena exomovou sekvenací (TruSight One, Illumina, USA).

1) 23letý pacient se systolickou dysfunkcí při četné ektopii z převodního systému komor byl přijat ke katetrizační ablaci. Dříve podstoupil již 2 výkony v zahraničí s recidivami ektopie z jiných oblastí obou komor. Echokardiograficky byla potvrzena těžká systolická dysfunkce dilatované levé komory. Magnetická rezonance nezjistila akumulaci gadolinia. Při elektroanatomickém mapování byla odhalena multifokální ektopie vycházející z převodního systému komor. Nasazen chinidin s parciálním efektem na výskyt komorové ektopie.

2) 38letá pacientka byla vyšetřena pro progresi námahové dušnosti a palpitace. V EKG byl zachycen junkční rytmus s frekventní komorovou ektopií z převodního systému. Echokardiograficky byla popsána levá těžká systolická dysfunkce levé komory, magnetická rezonance byla bez záchytu pozdního sycení gadoliniem. Nasazen chinidin, po kterém došlo k ústupu četnosti komorových extrasystol a zlepšení funkce levé komory. 

Genetické vyšetření u obou pacientů potvrdilo patogenní mutaci SCN5A.

Multifokální ektopie z převodního systému je novým syndromem, který bývá spojen s rozvojem kardiomyopatie navozené arytmií. Chinidin byl popsán jako lék vedoucí k poklesu četnosti ektopie a k úpravě systolické funkce levé komory jako v případě našich pacientů.