AORTÁLNÍ INSUFICIENCE JAKO NÁSLEDEK PROLAPSU PRAVÉHO KORONÁRNÍHO CÍPU DO SUBAORTÁLNÍHO DEFEKTU SEPTA KOMOR U MLADÉ PACIENTKY

V. Pečenková, T. Marek , D. Kautznerová , J. Pirk (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

 Defekt septa komor (DSK) je nejčastější vrozená srdeční vada (VSV) u dětí, tvoří 25-40% všech VSV jako isolovaná vada, 50% jako součást jiných VSV. V dětství se často uzavírá spontánně. Jednou z možností vývoje defektu je vznik aortální insuficience při prolapsu cípu aortální chlopně do defektu.

 Uvádíme případ 20-leté hráčky házené, vyřazené v dětství z dispenzarizace pro šelest při nevýznamném DSK. Pro progresi dušnosti byla dovyšetřena v 19 letech s nálezem subaortálního perimembranózního defektu komorového septa 4x5mm se středně významným levopravým zkratem, středně významné aortální insuficience při prolapsu pravého koronárního cípu do defektu a středně dilatované levé komory s normální systolickou funkcí.

 Riziko vzniku aortální regurgitace je při DSK 5-20%, regurgitace má progresivní charakter. Uzávěr je indikován preventivně i v nepřítomnosti prolapsu, po 10-15 letech vzniká totiž  regurgitace ve více než polovině případů. Operace redukuje riziko jejího vzniku na 10%. Defekt lze uzavřít přímou suturou, dacronovou nebo goratexovou záplatou. Uzávěr okluderem je stále ve fázi experimentu.

 Naše pacientka podstoupila 24.2.2010 uzávěr DSK s aortoplastikou (plastika dilatovaného pravého koronárního cípu)  s nekomplikovaným pooperačním průběhem.  Tento výkon je metodou volby u dětských pacientů s rizikem reoperace po 10 letech 15%. Volba typu chirurgického výkonu a jeho načasování bere v úvahu symptomatologii nemocného, parametry levé komory (velikost, funkce), věk a perspektivu gravidity. U záchovných operací aortální chlopně mladých nemocných není nutná antikoagulační terapie a je nízké operační riziko. Bioprotéza je riziková z hlediska progresivní degenerace během těhotenství a má perspektivu reoperace. U Rossovy operace je sice menší riziko degenerace, ale vysoké operační riziko pro složitost výkonu. Mechanická náhrada není před graviditou vhodná.