ASOCIACE GENOTYPU V MMP-13 S POČTEM STENÓZ U PACIENTŮ S KORONAROGRAFICKY POTVRZENOU ISCHEMICKOU CHOROBOU SRDEČNÍ

A. Vašků, J. Blahák, M. Pávková Goldbergová, I. Bartoňová, J. Meluzín, V. Kincl, J. Vítovec (Brno)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Matrix metaloproteináza MMP-13 se považuje za významný faktor, který prostřednictvím modulace tvorby NO podporuje prevenci rozvoje aterosklerózy. Cílem práce bylo prokázat statisticky signifikantní asociaci populačně četného polymorfismu  (rs640198) v genu pro MMP-13 s CAD.
Materiál a metody: Studie zahrnovala 1071 pacientů, 734 mužů a  337 žen, ve věku kolem 48 let (medián) se suspektní nebo prokázanou CAD. Pacienti byly krátkodobě hospitalizováni na 1. interní kardioangiologické klinice FN u sv. Anny v Brně a podstoupili kompletní vyšetření ke stanovení diagnózy CAD.  Diagnóza byla v průběhu studie potvrzena (CAD) nebo nepotvrzena (kontroly) koronarograficky.
U všech osob zařazených do studie byla z periferní krve izolována DNA. Pomocí speciálně navržené  TaqMan sondy byla provedena genotypizace v intronovém polymorfismu  G/T v genu pro MMP-13.
Výsledky: Prokázali jsme signifikantní rozdíl v distribuci genotypů (Pg) i frekvenci alel (Pa) mezi pacienty s CAD a osobami s negativním koronarografickým nálezem (Pg=0,06, Pa=0,02), mezi pacienty s verifikovanou nemocí tří koronárních arterií  a pacienty s normálním koronarografickým nálezem (Pg=0,01, Pa=0,006). Genotyp v MMP-13 jsme také asociovali s počtem prokázaných signifikantních  stenóz (bez ohledu na to, v kolika koronárních artériích byly prokázány). V tomto případě jsme zjistili  vyšší riziko společně pro genotypy TT+GT (OR=1,9, 95% konfidenční interval 1,26-2,86; P=0,001) ve skupině s pěti a více prokázanými stenózami oproti pacientům bez prokázaných stenóz. Senzitivita těchto genotypů jako markeru MMP-13  je 0,614 a specifita 0,547 při spočítané síle testu 0,89.   
Závěr:  Genotypy s alelou T v polymorfismu MMP-13 (rs640198) jsou  asociovány s  CAD a s počtem stenóz v koronárním řečišti (TT+TG), což potvrzuje účast této metaloproteinázy v predispozici k rozvoji koronární nemoci.