POUŽITÍ DÁLKOVĚ ŘÍZENÉHO ELEKTROMECHANICKÉHO ROBOTICKÉHO SYSTÉMU V LÉČBĚ PACIENTŮ S FIBRILACÍ SÍNÍ

E. Honnerová, P. Váchová, P. Češková, S. Mokráčková, J. Švejdová, A. Zíková, D. Sitek, A. Novotný, A. Bulava (České Budějovice)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Ablace plicních žil (PŽ) patří k pilířům katétrové léčby paroxysmální fibrilaci síní (FS). V současné době se s cílem elektricky izolovat PŽ používá celá řada nových technologií vč. dálkově ovládané ablace.
Cíl: Cílem sdělení je prezentovat první zkušenosti našeho pracoviště s robotickým systémem Sensei® a zdokumentovat perioperační úlohu sestry.
Metodika a výsledky: Za období prvních 2 měsíců po instalaci robotického systému podstoupilo izolaci PŽ 20 pacientů (14 mužů a 6 žen prům. věku 59±9 let). Prům. velikost levé síně (LS) byla 45±7 mm a ejekční frakce levé komory 62±9 %. Doba nutná pro přípravu robotického sheathu ARTISAN vč. zavedení do pravé síně (PS) činila 7,5±1,8 min (skia čas 1,1±0,4 min) a čas robotické manipulace nutný pro dosažení LS 5±3,4 min (skia čas 0,9±0,5 min). Prům. délka celého výkonu činila 191±46 min (skiaskopický čas 18±6 min). Při porovnání prvních deseti a následujících deseti výkonů bylo zjištěno signifikantní zkrácení času potřebného pro přípravu robotického instrumentária. U všech pacientů byly dokončeny izolace všech PŽ verifikované cirkulárním mapovacím katétrem, přičemž nebyly zaznamenány žádné peri- nebo post-procedurální komplikace po 30denním sledování. Dvakrát musela být izolace PŽ dokončena manuálně. U třech pacientů byla také současně robotickým systémem provedena linie na kavotrikuspidálním můstku pro dokumentovaný/vyvolatelný typický flutter síní. Sdělení též popisuje zkušenosti sester při přípravě robotického sheathu a sledování vitálních funkcí pacienta v situaci, kdy lékař provádějící zákrok není přítomen na operačním sále.
Závěr: Izolace PŽ robotickým systémem je na pracovištích s vysokou zkušeností s manuální ablací pro FS bezpečnou a schůdnou metodou s akceptabilní délkou výkonu a skiaskopické zátěže. Čas pro přípravu systému se s narůstajícími zkušenostmi zkracuje.