ZÁVAŽNÁ PLICNÍ HYPERTENZE JIŽ NENÍ KONTRAINDIKACÍ TRANSPLANTACE SRDCE

J. Kettner, Z. Dorazilová , I. Netuka, H. Al-Hiti, V. Melenovský, I. Málek, J. Pirk (Praha)
Tématický okruh: Transplantace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: zhodnocení účinnosti LVAD u nemocných, kontraindikovaných pro závažnou plicní            hypertenzi k ortotopické trabnsplantaci srdce (OTS)
Soubor a metodika: Od  r. 2007 do 9/2010 bylo 11 nemocných kontraindikováno k OTS pro závažnou,farmakologicky refrakterní plicní hypertenzi (PH). Tři nemocní podstoupili implantaci biventrikulární(BiVAD) a 8 nemocných implantaci levostranné (LVAD) mechanické podpory. U všech nemocných byla provedena pravostrnná katetrizace do 3 měsíců po implantaci BiVAD/LVAD.U 7 nemocných byla provedena OTS a nemocní dále sledováni.
Výsledky : při kontrolním pravostranné katetrizaci po implantaci BiVAD/LVAD došlo u všech nemocných  k poklesu tlaků v plicnici, transpulmonálního gradientu i plicní vaskulární rezistence na hodnoty,zcela akceptovatelné k provedení OTS. U 7 nemocných byla provedena OTS, z nichž 2 nemocní zemřeli v časném pooperačním období a 5 nemocných přežívá bez komplikací. Během implantace mechanické srdeční podpory(MSP)s průměrnou dobou trvání 7 měsíců jsme nezaznamenali žádné úmrtí ani závažnější komplikace..
Závěr: implantace MSP-LVAD vede k maximálně dosažitelnému odlehčení levé komory a k poklesu  tlaků v plicním řečišti na hodnoty,akceptovatelné k provedení OTS. Tento postup tak dává šanci nemocným,kteří by byli jinak kontraindikováni k OTS.