NAŠE PRVNÍ ZKUŠENOSTI S ECHOKARDIOGRAFICKOU MONITORACÍ PERKUTÁNNÍ KOREKCE MITRÁLNÍ REGURGITACE IMPLANTACÍ MITRACLIPU

L. Škňouřil, J. Januška , M. Hudec, M. Branny (Třinec)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: V posledních letech jsou široce vyvíjeny metody perkutánní korekce mitrálních regurgitačních vad. Zatím jediným systémem s ověřeným klinickým benefitem v této oblasti je MitraClip (Abbott), využívající techniky edge to edge. Prezentujeme první zkušenosti.
Soubor a metodika: V našem kardiocentru jsme doposud implantovali MitraClip třem pacientům s závažnou symptomatickou mitrální regurgitací. Všichni byli pro vysoké riziko kontraindikováni k chirurgické korekci. Klíčovou zobrazovací metodou výkonu je vedle skiaskopie jícnová echokardiografie (TEE). S její pomocí monitorujeme:
- transseptální punkci
- bezpečné zavádění instrumentária do levé síně
- optimální umístění klipu na mitrální cípy
- efekt výkonu
- možné komplikace
Výsledky: TEE byla dostatečně kvalitní a umožnila přesné provedení výkonu. U všech pacientů došlo k významné redukci regurgitační vady. Nebyly zaznamenány žádné komplikace.
Závěr:Rozsah echokardiografické monitorace implantace MitraClipu je ve srovnání s ostatními nekoronárními perkutánními intervencemi neobvykle široký. Zahrnuje rutinní i nestandardní 2-D zobrazení. S výhodou je užití real-time 3-D echokardiografie.