TRAUMATICKÁ DISEKCE KORONÁRNÍ TEPNY

E. Bělobrádková, E. Havel, J. Cerman, M. Blažek, J. Zahradníček, P. Dvořák, P. Polanský (Hradec Králové)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XIX. výroční sjezd ČKS

Traumatická disekce koronární tepny po poranění hrudníku je velmi vzácná komplikace, která může vést k rozvoji  akutního infarktu myokardu. Dle Ginzburga a kol. bylo v posledních dvaceti letech publikováno pouze 17 případů. (1)
Prezentujeme  56-letého cyklistu, který byl sražen protijedoucím osobním automobilem ve vysoké rychlosti. Do traumacentra FNHK byl přijat v hemoragickotraumatickém šoku s ISS (Injury Severity Score ) 41 (což odpovídá těžkému traumatu).V den přijetí byla ošetřena zlomenina pánve zevním fixátorem a byl stabilizován šok volumovou resuscitací s možností vysazení oběhové podpory noradrenalinem. Druhý den bez předchozích prodromů došlo k fibrilami komor. Po úspěšné krátké KPR bylo pomýšleno na traumatické postižení srdce.
Vzhledem k nejasnosti stavu a obavy z antikoagulace při polytraumatu nejprve provedeno angio CT  srdce a následně koronarografie.  Byl zjištěn uzávěr RIA, který se nezdařil zprůchodnit. Na ostatních koronárních tepnách byl negativní nález stran aterosklerózy. Nemocný nadále léčen konzervativně. Došlo k rozvoji těžké systolické dysfunkce s EF 15%. Další průběh intenzivní péče nebyl komplikován, prodělal definitivní operaci pánve. Během resuscitační fáze šoku zvládnul přesun tělesných tekutin s přechodnou retencí 15 litrů pozitivní tekutinové bilance. Do následné péče  byl předán 59. den. V pohybové rehabilitaci je nemocný omezen hojením zlomeniny pánve.
V dokumentovaném případě došlo k definitivnímu rozvoji srdečního infarktu, fibrilace komor byla prvním příznakem poškození srdce. Zaznamenaná abnormalita EKG v akutní fázi a laboratorní vyšetření nebyla pro rozsáhlý přední infarkt diagnostická. Poster zachycuje i unikátní zobrazení disekce koronární tepny na CT.

(1) Ginzburg E, Dygert J, Parra-Davila E, Lynn M, Almeina J, Mayor M. Coronary Artery stenting for occlusive dissection after blunt chest trauma