DYNAMICKÁ OBSTRUKCE LVOT JAKO MOŽNÁ PŘÍČINA STRESOVÉ (TAKOTSUBO) KARDIOMYOPATIE

J. Pavlovič, R. Feuereisl, R. Surovčík, K. Hlaváček (Karlovy Vary, Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIX. výroční sjezd ČKS

Abstrakt:
Cíl: Zjistit možnou příčinnou souvislost mezi dynamickou obstrukcí LVOT a takotsubo kardiomyopatií
Soubor a metodika:
 V první části sdělění předkládám přehled poznatků z databáze Medline týkajících se patogenetické úlohy dynamické obstrukce LVOT v rozvoji takotsubo syndromu. Ve druhé části presentuji soubor jedenácti pacientů (deset žen a jeden muž), katetrizovaných na našem pracovišti mezi roky 2004-2009, kteří splnili diagnostická kriteria dle Mayo Clinic. U jedné z  pacientek se zdá velmi pravděpodobná patogenetická úloha dynamické obstrukce LVOT v rozvoji takotsubo syndromu. Tuto kasuistiku presentuji v další části sdělení: Porucha se u této nemocné rozvinula souvislosti se situací vytvářející snížení preloadu, přičemž nepředcházela žádná stresová událost (psychická ani fyzická). Současně byla zjištěna dynamická obstrukce výtokového traktu levé komory a septal bulge, imitující obraz hypertrofické kardiomyopatie. Jakmile došlo k plné úpravě všech poruch kontraktility, provedli jsme, při ambulantní kontrole, provokační test s nitroglycerinem a vyvolali jsme obstrukci LVOT.
Výsledky:                       
     U třech z našich jedenácti pacientů s takotsubo syndromem bylo zjištěno septum sigmoideum. Dynamická obstrukce LVOT byla vyvolána pouze v jednom případě.
    U této pacientky došlo k výraznému subjektivnímu zlepšení tolerance námahy na konzervativní léčbě, která jí byla nasazena před propuštěním a poté co zvýšila příjem tekutin. Její subjektivní zlepšení bylo prověřeno bicyklovou ergometrií.
    V našem souboru nebyla zjištěna žádná rekurence takotsubo syndromu.    
Závěr:  Ukazuji na možnou primární patogenetickou úlohu dynamické obstrukce výtokového traktu levé komory v rozvoji takotsubo  kardiomyopatie.