METODY TROMBOLYTICKÉ LÉČBY A SPECIFIKA OŠETŘOVATELSKÉ PÉČE U NEMOCNÝCH PŘI TROMBOLÝZE

M. Malá, G. Nováková, S. Beran, P. Vařejka, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. Výroční sjezd ČKS

Lokální kontinuální trombolýza (LKTL) je léčebná metoda, která spočívá v aplikaci trombolytika (nejčastěji rt-PA tkáňový aktivátor plazmionogenu, Actilyse) obvykle v dávce 1mg/hod. za současné heparinizace pomocí katétru přímo do krevní sraženiny v místě tromboembolického uzávěru.
LKTL lze rozdělit do dvou základních forem:
a/ kontinuální (infúzní), při které je fibrinolytikum infudováno do tepny hodiny až dny, než dojde k rozpuštění tromboembolického uzávěru. LKTL probíhá přibližně 24-48 hodin, její průběh je kontrolován angiograficky. Kontroly jsou prováděny po 4 – 24 hodinách. Nedílnou součástí je i laboratorní monitorace koagulačních faktorů v intervalu á 6 hodin.
b/ akcelerovaná (infiltrační), při které je trombolytikum aktivně infiltrováno do uzávěru během katetrizačního výkonu. Indikací k zahájení LKTL je žilní trombóza a arteriální uzávěry periferních tepen  a cévních rekonstrukcí.

Systémová trombolýza je léčebná metoda, při které je trombolytikum, nejčastěji rt-PA tkáňový aktivátor plazminogenu (Actilyse), v množství 100mg aplikováno intravenózní infúzí. Při závažných plicních embolizacích je první volbou léčby, protože může mnohem rychleji uvolnit překážku v plicním řečišti a vést tak k ústupu život ohrožujícího stavu.

Trombolytická léčba je kontraindikována při aktivním vnitřním krvácením, nedávném spontánním intrakraniálním krvácení, při závažných traumatech, renální insuficienci, těhotenství, porodu a krvácení do GIT v posledních 10 dnech.

V tomto sdělení bude dále zmíněn průběh léčby a specifika ošetřovatelské péče zahrnující přípravu nemocného k angiografickému výkonu, péče o nemocného během lokální nebo systémové trombolýzy a dále po jejím ukončení.