VZTAH KONCENTRACE BIOMARKERŮ MYOKARDIÁLNÍHO PŘETÍŽENÍ, ZÁNĚTU A REMODELACE EXTRACELULÁRNÍ MATRIX K ECHOKARDIOGRAFICKÝM PARAMETRŮM SRDEČNÍ FUNKCE U PACIENTŮ S ARTERIÁLNÍ HYPERTENZÍ

D. Vondráková, F. Málek, J. Dvořák, L. Sedláčková, L. Táborský, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl: stanovení biomarkerů srdeční remodelace a myofibrózy se využíva v predikci rizika rozvoje srdečního selhání u pacientů s arteriální hypertenzí (AH). Cílem naši práce bylo zjistit, zda biomarkery srdeční remodelace (NT-proBNP, sST2), zánětu (ceruloplasmin) a myofibrózy (galectin-3) korelují u pacientů s AH s echokardiografickými parametry srdeční funkce.                              

Soubor a metodika: V souboru bylo 64 pacientů , 37 mužů, průměrný věk 65 let, ICHS 27% , dyslipidémii 88 %, DM2 53 %. Byly vyšetřené biomarkery NT-proBNP (CLIA) , solubilní receptor sST2 a galectinu-3 (RayBio™ Custom Quantibody Array) a ceruloplasmin (imunoturbidimetricky) .Týž den provedeno Echokg s hodnocením parametrů: ejekční frakce EF LK, parametry diastolické funkce LK - poměr rychlosti časného diastolického plnění a rychlosti síňové kontrakce E/A, poměr rychlosti časného diastolického plnění k rychlosti pohybu mitrálního anulu hodnocené tkáňovou dopplerovskou echokardiografií E/E´, byly vypočteny index hmotnosti LK (LVMI) a RWT (relative wall thickness).

Výsledky: Průměrná koncentrace NT-proBNP byla 16,5 pmol/l, sST2 139,9 pg/ml, galectinu-3 1470 pg/ml a ceruloplasminu 200 mg/l. Průměrná EF LK byla 66,8 % (medián 66), E/A 0,9 (0,85), E/E ´6,8 (6,3), LVMI 84,1 (83) g/m2 a RWT 0,40 (0,41). Korelace mezi biomarkery vzájemně (NT-proBNP koreloval s koncentrací ceruloplasminu r = 0,222, ale p = 0,08) a korelace mezi biomarkery a parametry srdeční funkce nebyly významné.

Závěry: koncentrace biomarkerů srdeční remodelace, zánětu a myofibrózy nekorelují u pacientů s arteriální hypertenzí s parametry srdeční funkce, ani s ukazateli subklinického orgánového poškození (LVMI a RWT).