METODIKA SKIASKOPICKÉHO ZOBRAZENÍ MECHANICKÝCH CHLOPENNÍCH PROTÉZ

K. Kopřiva, M. Mates, P. Kmoníček, O. Aschermann, P. Formánek, J. Popelová (Praha)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: V diagnostice dysfunkce mechanických chlopenních protéz je hlavním vyšetřením echokardiografie. Vzhledem k četným artefaktům z kovových struktur protézy a rychlým pohybům disků je interpretace echokardiografického nálezu často obtížná. Skiaskopie mechanické chlopenní protézy může přesným zobrazením pohybu disků a prstence významně přispět k diagnóze. Vzhledem k odlišné konstrukci se u jednotlivých typů protéz liší jak jejich skiaskopický obraz, tak parametry jejich normální funkce.

Metodika a výsledky: V souboru 31 pacientů po implantaci mechanické chlopenní náhrady byla provedena skiaskopie na přístroji Siemens Axiom Artis Zee nebo Philips Allura Zper ZD20. Dle pozice chlopenní náhrady bylo v příslušné kraniokaudální a pravolevé angulaci dosaženo roviny zobrazení, kolmé jak na plochu prstence náhrady, tak na její disky. Skiagrafický záznam náhrady byl pořízen v maximálním zvětšení snímkovací frekvencí 30 za sekundu v průběhu minimálně pěti srdečních cyklů. Následně byla provedena analýza pohybu anulu a disků protézy včetně měření otvíracího a uzavíracího úhlu protézy. Získané hodnoty byly porovnány s normálními hodnotami pro daný typ protézy, stanovenými na základě revize literárních údajů a údajů od výrobce. Otvírací a uzavírací úhel protézy se podařilo stanovit u 29 pacientů.

Závěr: Při dodržení popsané metodiky je podle našich zkušeností skiaskopie mechanické chlopenní náhrady rychlou a jednoduchou metodou, která přispívá k ověření správné funkce protézy.