VLIV RENÁLNÍ DENERVACE NA METABOLISMUS GLUKÓZY PO 36-TI MĚSÍČNÍM SLEDOVÁNÍ.

E. Šušková, O. Jiravský, I. Nykl, M. Branny (Třinec)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Renální denervace je invazivní metoda - katetrizační renální sympatektomie pomocí radiofrekvenčního proudu aplikovaného do stěny obou renálních tepen. Dlouhodobý vliv renální denervace na metabolismus glukózy se stále studuje.
Cíl: Cílem naší práce bylo zjistit, nakolik renální denervace ovlivňuje metabolismus glukózy po 36 měsíčním sledování v našem souboru pacientů. Navazujeme na předešlou práci , kde byl sledován vliv renální denervace na metabolizmus glukózy po 12-ti měsíčním sledování.
Metodika a soubor: Sledovanými parametry byly lačná glykémie, glykovaný hemoglobin, a hladina C-peptidu. Náš soubor tvořilo celkem 29 pacientů. Z toho bylo 10 žen a 19 mužů. 13 pacientů tvořili diabetici 2. typu a 16 pacientů byli nediabetici. Průměrný věk pacientů byl 59,2 let.
Výsledky: V celém souboru (n=29) došlo k nesignifikantnímu vzestupu lačné glykémie z 6,9+/-1,4 na 7,0 +/-1,6 (p=0,40), glykovaný Hb s statisticky nevýznamným poklesem z 4,5 +/-0,9 na 4,4+/- 0,8 (p=0,39), hladina C-peptidu vzrostla statisticky nevýznamně z 1177 +/-498 na 1220+/-490 (p=0,37).
V subanalýzách souboru diabetiků v.s. nediabetiků nebyl zaznamenán žádný statisticky významný výsledek.
Závěr: Neprokázali jsme statisticky významné zlepšení parametrů metabolismu glukózy v našem souboru pacientů podstoupivší renální denervaci v 36-ti měsíčním sledování. Naše výsledky potvrzují doposud získané výsledky ze študií (Matouš et al., DREAMS study).