ROČNÍ MORTALITA PACIENTŮ S FIBRILACÍ SÍNÍ PROPUŠTĚNÝCH PO VELKÉ NEKARDIÁLNÍ OPERACI - VLIV VČASNÉHO NENASAZENÍ ANTITROMBOTIK NA MORTALITU

M. Ondráková, Z. Moťovská, J. Knot, P. Waldauf, P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl. Cílem práce bylo jednak srovnat roční mortalitu pacientů s fibrilací síní (FS) a bez FS, propuštěných po velké nekardiální operaci a zhodnotit vliv pooperačního znovu-nenasazení antitrombotik na mortalitu.

Metody. Byla provedena subanalýza studie PRAGUE 14. U pacientů s FS byla zjišťováno, zda byla antitrombotika vrácena při propuštění vs.do roka od propuštění. Antitrombotika byla rozdělena na aspirin/aspirin+clopidogrel/antagonistu vitaminu K(VKA). U každého pacienta se hodnotil věk, pohlaví, významná kardiologická anamnéza, akutní vs.elektivní výkon, jeho typ a byla zjišťována i) celková roční mortalita, ii) mortalita způsobená ischemií/krvácením/jinou etiologií iii) mortalita při nevrácení antitrombotik při propuštění.

Výsledky. Pacientům s FS (N=366, 30.6%, věk 75.9 ±10.5, žen 42.3%, 42.9% akutně operovaných) byla antitrombotika při propuštění vrácena v 51.8%. Pacienti s FS měli signifikantně vyšší celkovou mortalitu (22.1%) než pacienti bez FS (14.1%), p= 0.001. Rozdíl se stal signifikantní i po adjustaci na věk, akutní výkon, probíhající nádorové onemocnění, chronické onemocnění ledvin, s P hodnotou po adjustaci < 0.001. Příčiny mortality byly:ischemické příhody (N = 28; u 32.6 % zemřelých), velké krvácivé příhody (N = 7; u 8.1 %), jiné (N = 51, u 59.3 %, z nichž 20 pacientů zemřelo v důsledku nádorového onemocnění). Prokázali jsme, že mortalita pacientů s FS byla signifikantně vyšší u pacientů propuštěných bez aspirinu oproti těm, kterým byl vrácen při propuštění (p = 0.032), rozdíl byl signifikantní i po adjustaci na věk, akutní výkon, probíhající nádorové onemocnění, chronické onemocnění ledvin (p = 0.018, OR 0.3(0,11-0,81).

Závěr. Přítomnost fibrilace síní je prediktorem roční mortality u pacientů, kteří podstupují velkou nekardiální operaci a to zejména těch, kterým do medikace nebyla vrácena léčba aspirinem.