IMPLANTABILNÍ EKG ZÁZNAMNÍK REVEAL LINQ – SROVNÁNÍ S PŘEDCHOZÍ GENERACÍ A VÝTĚŽNOST

H. Mudrochová, M. Mudroch, L. Šedivá, J. Petrů, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Implantabilní EKG záznamníky se s úspěchem používají u pacientů, jejichž obtíže jsou tak málo frekventní, že nejsou vůbec nebo obtížně zachytitelné na jiných způsobech záznamu. Výhodou je i fakt, že záznam je kontinuální a nezávislý na compliance pacienta.

Soubor a metodika: Na našem pracovišti máme dlouholeté zkušenosti s přechozí generací implantabilních EKG záznamníků (Reveal XT a DX firmy Medtronic). Model Reveal LINQ (Medtronic), který má životnost až 3 roky, implantujeme na našem pracovišti od března 2014. Výhodou tohoto modelu je jeho miniaturizace, což umožňuje minimálně invazivní „injekční“ implantaci, která je možná i v ambulantním režimu. Další převratnou inovací je stálý telemonitoring, čímž jsou nálezy k dispozici prakticky ihned a navíc pacient může přes pacientský monitor avizovat své aktuální obtíže bez nutnosti fyzické kontroly. K lednu 2016 je na našem pracovišti zaimplantováno 65 pacientů. Mezi nejčastější indikace patří synkopy nejasné etiologie, dále palpitace.

Výsledky: Ze souboru našich pacientů byla u 8 pacientů implantována trvalá kardiostimulace (z toho 3 pacientům leadless kardiostimulátor) z indikace sick sinus syndrom s významnou bradykardií a asystolickými pauzami a 1x z důvodu úplné AV blokády; u 1 pacienta bylo provedeno mapování a RF ablace fokusu VOT pro četnou komorovou extrasystolii; u 10 pacientů byla řešena paroxysmální fibrilace síní (z toho 4 pacientům byla provedena izolace plicních žil a u 6 pacientů prozatím byla s úspěchem nasazena antiarytmická léčba); u 3 pacientů byly nalezeny asymptomatické pauzy, které prozatím nebyly nutné řešit implantací trvalé kardiostimulace.

Závěr: Implantabilní záznamník Reveal LINQ podle doposud získaných dat při vhodné indikaci výrazně zvýšil výtěžnost a zároveň zkrátil dobu k vyřešení klinických obtíží pacienta oproti předešlým generacím.