INVAZIVNÍ MĚŘENÍ AKUTNÍCH HEMODYNAMICKÝCH ZMĚN ČASNĚ PO IMPLANTACI MITRACLIPU

F. Bednář, V. Kočka, T. Buděšínský, H. Línková, P. Toušek (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod
Perkutánní implantace mitrální svorky (MitraClip) představuje možný terapeutický postup pro pacienty se symptomatickou mitrální regurgitací (MR), kteří jsou inoperabilní nebo mají vysoké operační riziko. O akutních změnách hemodynamického stavu časně po korekci mitrální regurgitace pomocí MitraClipu máme minimum informací. Cílem práce bylo invazivní měření změn hemodynamických parametrů před a po implantaci MitraClipu.

Metodika
Invazivní měření hemodynamických parametrů bylo provedeno pomocí pravostranné srdeční katetrizace. Měření bylo prováděno před výkonem (před úvodem do anestezie) a 1. den po výkonu (extubovaný pacient).

Výsledky
Kompletní měření bylo provedeno u 23 pacientů s funkční MR. Implantace MitraClipu vedla ke zvýšení srdečního indexu (CI) z 2.0±0.5 na 3.3±0.5 L/min/m2 , ke snížení systémové cévní rezistence (SVRI) z 3427±932 na 1686±315 dyn.s.cm-5/m2 , ke snížení tlaku v zaklínění (PCWP) z 19±6 na 11±4mmHg a ke snížení plicní cévní rezistence (PVRI) z 535±344 na 365±189 dyn.s.cm-5/m2 , p<0.05.

Závěr
Redukce MR po úspěšné implantaci MitraClipu signifikantně zvyšila CI (+78%) a snižila SVRI (-46%), PVRI (-13%) a PCWP (-41%). Eliminace mitrální regurgitace nevedla u žádného pacienta k akutnímu zhoršení oběhového stavu.