VYŠETŘENÍ SRDCE MAGNETICKOU REZONANCÍ U NEMOCNÝCH S IMPLANTOVANÝM SUBKUTÁNNÍM DEFIBRILÁTOR (S- ICD)

P. Neužil, J. Keller, M. Janotka, J. Vymazal, J. Weichet, J. Brada, M. Mudroch, P. Moučka, R. Žáček (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod:
V současné době roste potřeba vyšetření srdce pomocí magnetické rezonance (MR).Subkutánní ICD (S-ICD) je poměrně novou metodou, kde jsme již ověřili možnost vyšetření pomocí MR.
Cíl:
Cílem prospektivní studie jednoho centra bylo ověřit kvalitativní parametry provádění MR vyšetření srdce (1,5 Tesla) u nemocných s implantovaným S-ICD.
Metoda:
Pacienti s S-ICD absolvovali MR zaměřených vyšetření srdce. S-ICD byl před jednotlivýám vyšetřením programován do režimu « OFF », pacient byl po celou dobu MR vyšetření monitorován (saturace O2 a EKG). Povrch implantátu byl měřen MR kompatibilním teplotním čidlem. Funkce přístroje S-ICD byla analyzována vždy před a po provedeném MR scanu.
Výsledky:
16 nemocných absolvovalo MR scan srdce zaměřené na různé typy sekvencí (T1,T2), vyšetřili jsme kinematickou studii srdce – podélná čtyřdutinová osa a v příčných řezech.
U 2 nemocných jsme provedli vyšetření s implantovaným S-ICD Emblem. Vyšetření proběhla bez komplikací, nebyly pozorovány funkční poruchy S-ICD. Bez známek nárůstu teplot měřených nad subkutánně implantovanou elektrodou a S-ICD. U všech nemocných s S-ICD první generace jsme registrovali artefakty vyvolané přístrojem na laterální stěně. Pravá komora byla vizualizovatelná bez limitací. U dvou nemocných s implantovaným přístrojem S-ICD– Emblem, bylo vyšetření kvalitnější a hodnotitelná byla i větší část laterální stěny LK .
Závěr:
Přesto, že je potřeba získat více dat pro definitivní stanovení S-ICD jako « MR-conditional » implantátu, tato celosvětově první studie prokázala, že MR vyšetření srdce u nemocných s S-ICD přístrojem lze provést bez rizika komplikací pro pacienta s poměrně nízkou kompromitací kvality vyšetření zvláště u 2.generace S-ICD. Všechny sledované funkce S-ICD přístroje byly po MR vyšetření neovlivněny.