OSUD NEMOCNÝCH PO KARDIOPULMONÁRNÍ RESUSCITACI PŘI AKUTNÍM INFARKTU MYOKARDU, LÉČENÝCH PCI NA IKK FN BRNO

J. Kaňovský, S. Janoušek, J. Pařenica, P. Kala, P. Neugebauer, P. Jeřábek, O. Boček, M. Poloczek, M. Vytiska, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Pacienti, u nichž vznikne jako komplikace akutního infarktu myokardu (AIM) zástava krevního oběhu, jsou skupinou, jejichž léčba patří k nejobtížnějším a jejich prognóza je vždy výrazně nejistá. Práce sleduje osud těchto pacientů přijatých na koronární jednotku naší kliniky (KJ IKK) v druhém pololetí roku 2006.
Soubor pacientů: Pacienti přijatí na KJ IKK po proběhlé oběhové zástavě s diagnózou AIM v druhém pololetí roku 2006 (10 pacientů, z toho 8 mužů, průměrný věk 63±6 let, medián 65 let).
Metoda: Prospektivní sledování pacientů kontinuálně od příjmu do propuštění i nadále, telefonické kontroly pacientů za pokračující hospitalizace i v domácí péči, běžné statistické metody.
Výsledky: Průměrná doba zahájení rozšířené resuscitace posádkou RLP byla 7±4 minuty. U 9 pacientů byla při příjezdu RLP zachycena fibrilace komor, jen u jednoho asystolie. Všichni však byli v průběhu resuscitace minimálně 1x defibrilováni. Jako úvodní léčba po přijetí na KJ IKK byla u všech pacientů provedena koronární angioplastika, u 8 z nich direktní (do 12 hod. od vzniku AIM), u 2 pacientů později. Z deseti přijatých pacientů 3 (30%) zemřeli ještě za hospitalizace na oddělení intenzivní péče (2 na naší KJ, 1 na spádovém pracovišti shodné úrovně), 1 pacientka zemřela s odstupem cca 5 měsíců v zařízení následné péče pro dekubitální sepsi. Plně se do aktivního života navrátili 2 pacienti, 3 jsou ještě hospitalizováni v nemocničních zařízeních, rehabilitující ve stabilním stavu.
Závěr: Moderní intervenční metody léčby AIM představují naději na zlepšení prognózy pacientů, u nichž je průběh komplikován oběhovou zástavou s nutností kardiopulmonární resuscitace. Definitivní zhodnocení terapie však bude možno učinit až s rozsáhlejším souborem nemocných.