Úvod: Převládající distribuce tuků v gluteofemorální oblasti má na rozdíl od centrální obezity příznivý účinek na riziko KVO.
Cíl: Zjistit vztah mezi obvody pasu, boků a KVO a jejich rizikovými faktory.
Metodika: Studie byla provedena v 1% ním náhodném vzorku obyvatelstva ve věku 25-64 roků v r. 2000/01 (1513 mužů, 1639 žen). Lipidy a glykémie byly stanoveny enzymatickými metodami. Krevní tlak a antropometrické hodnoty byly měřeny podle doporučení odborných společností. Zjišťovali jsme vztah mezi rizikovými faktory KVO a obvodem pasu a s obvodem boků v populaci ČR v r. 2000/01.
Výsledky: Výskyt rizikových faktorů a kardiovaskulárních onemocnění u osob s vyšším obvodem boků (4. kvartil) v porovnání s osobami s obvodem boků v 1.kvartilu, (OR = 1).
Muži OR* 95 % CI Ženy OR* 95 % CI
diabetes 0,68 0,32 - 1,41 0,35 0,15 - 0,84
nízký HDL 0,96 0,56 - 1,64 0,51 0,29 - 0,90
zvýš. TG 0,45 0,27 - 0,74 0,69 0,38 - 1,23
(* adj. na věk, BMI a obvod pasu)
Hodnoty krevního tlaku nebyly obvodem boků ovlivněny. Celkový a LDL cholesterol se snižoval s narůstajícím obvodem boků pouze u žen.
Prevalence hypertenze a diabetu signifikantně narůstá ve kvartilech obvodu pasu u žen, u mužů tento vývoj není patrný. Průměrné hodnoty krevního tlaku, celkového a HDL cholesterolu se zhoršovaly s narůstajícím obvodem pasu u obou pohlaví. Pouze u žen se zvyšovala glykemie a LDL cholesterol s narůstajícím obvodem pasu.
Závěr: U mužů se s narůstajícím obvodem boků významně snižuje plasmatická koncentrace triglyceridů. U žen koreluje zvětšený obvod boků s nižší prevalencí diabetu a sníženého HDL cholesterolu. Riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu narůstá s obvodem pasu.