ČASNÉ SNÍMÁNÍ TR BANDU U NEMOCNÝCH S AKUTNÍM INFARKTEM MYOKARDU

P. Fujanová, P. Tůmová , M. Hromádka , R. Rokyta (Plzeň)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Časné snímání TR bandu po akutní transradiální perkutánní koronární intervenci (PCI) je jedním z prioritních výkonů u nemocných s akutním infarktem myokardu, kteří jsou převezeni na kardiologickou jednotku intenzivní péče (KJIP). Zkracování doby komprese a metoda perfúzní hemostázy snižuje riziko uzávěru radiální tepny po výkonu.
Cíl: Sledovat dobu snímání kompresního pásku - TR bandu, čas dosažení perfúzní hemostázy a zmapovat lokální krvácivé komplikace u nemocných s akutním infarktem myokardu, kteří podstoupili akutní transradiální PCI.
Metodika: Měření proběhlo u nemocných v období od roku 2012 do 2013, kteří byli přijati na KJIP. Do studie jsme zahrnuli 100 pacientů s akutním infarktem myokardu, kterým byl po transradiální koronární intervenci přiložen TR band. Pacienti ve sledovaném souboru byli předléčeni kys. acetylsalicylovou + clipidogrelem. Abciximab byl podáván 16 pacientům. Sledovali jsme dobu k dosažení perfúzní hemostázy, nutnou dobu komprese a vznik hematomu.
Výsledky: Doba komprese v celém souboru byla 129  - + 77 minut (u pacientů léčených abciximabem 172 - + 80 minut), přičemž doba do dosažení perfúzní hemostázy dosáhla 27 _ + 18 minut (u pacientů léčených abciximabam 31 - + 19 minut). Hematom byl popsán u 20 pacientů (z toho 5 pacientů bylo léčeno abciximabem).
Závěr: Naše výsledky ukazují, že metoda perfúzní hemostázy je aplikovatelná i v podmínkách kardiologické intenzivní péče u pacientů s kombinovanou antitrombotickou léčbou při akutním infarktu myokardu a podání abciximabu prodlužuje dobu komprese i čas do dosažení perfúzní hemostázy.