MÁ ČASNÁ DUÁLNÍ ANTIAGREGAČNÍ LÉČBA U PACIENTŮ PO UZÁVĚRU OUŠKA LEVÉ SÍNĚ OKLUDEREM WATCHMAN VĚTŠÍ VÝSKYT TROMBOEMBOLICKÝCH KOMPLIKACÍ NEŽ STANDARDNÍ ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBA? - 3 LETÉ ZKUŠENOSTI JEDNOHO CENTRA

J. Chovančík, M. Branny, L. Škňouřil, L. Gajdušek, B. Holek, M. Dorda (Třinec)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Katetrizační uzávěr ouška levé síně (LAA) má své místo v prevenci tromboembolických (TE) komplikací u pacientů s nevalvulární fibrilací síní (FS). Prvních 45 dnů po výkonu užívají pac. kombinaci antikoagulační a antiagregační léčby, poté pokračuje pouze léčba antiagregační.

Cíl: Zhodnocení efektivity a bezpečnosti výkonu u pac., kterým byla po výkonu pro vysoké riziko krvácení ponechána pouze duální antiagregační  terapie (DAT).

Metodika a soubor: Soubor tvoří 35 konsekutivních pac., kteří podstoupili katetrizační uzávěr LAA okluderem Watchman v období 9/2011- 11/2014. Pac. byli klinicky i echokardiograficky sledováni průměrně po dobu 20 měsíců (2-40) v intervalu 6 týdnů,6,12,24,36,48 měsíců. Data byla prospektivně zadávána do registru Kardiocentra Nemocnice Podlesí Třinec a poté vyhodnocena.

Výsledky: Průměrný věk pac. byl 73±6let (62-84), muži tvořili 60%. Prvních 6 týdnů po uzávěru LAA užívala většina (86%) kombinaci antikoagulační a antiagregační, nebo pouze antikoagulační terapii. U 5 (14%) pac. byla z důvodu kontraindikace ponechána jen DAT. Průměrné CHADS a CHA2DS2-VASc skóre celého souboru bylo 3, resp. 4,8 a  v souboru DAT 3,6, resp. 5,4. V souboru DAT zemřel 1 pac. 12 měsíců po výkonu z nekardiální příčiny. Trombus na okluderu byl nalezen u 4 (11,7%) pac., u 3 (8,8%) z nich se jednalo o stav přechodný, u 1 (2,9%) pac. za stav trvalý. U 2 pac. s trombem byl okluder uložen suboptimálně, u 1 byla prokázána rezistence na Clopidogrel. Cévní mozková příhoda (CMP) postihla 4 (11,7%) pac., a to v delším odstupu od výkonu (18-36 měsíců), vždy s plnou úpravou stavu. V souboru DAT nebyla prokázána žádná CMP, ani systémová embolizace, stejně tak nebyl zjištěn trombus na povrchu okluderu.

Závěr: Použití pouze DAT po implantaci Watchman okluderu při jeho optimálním uložení se jeví jako bezpečné, bez zvýšení četnosti výskytu trombózy na povrchu okluderu nebo jiné TE příhody.