STANOVENÍ LP-PLA2 U PACIENTŮ S ISCHEMICKOU CHOROBOU DOLNÍCH KONČETIN

J. Petřková, Z. Navrátilová, M. Wronová, M. Táborský, M. Petřek (Olomouc)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Fosfolipáza A2 asociovaná s lipoproteiny (Lp-PLA2) je vaskulárně specifický enzym, který hraje roli v tvorbě nestabilních aterosklerotických plátů. Zvýšená koncentrace Lp-PLA2 je spojována se zvýšeným rizikem aterosklerózy koronárních tepen a ichemické cévní mozkové příhody. Naproti tomu existuje jen málo údajů o Lp-PLA2 u pacientů s aterosklerotickým postižením periferních cév, tj. ischemickou chorobou dolních končetin (ICHDKK).

Cíl: Cílem práce bylo proto stanovit koncentraci Lp-PLA2 u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin (ICHDKK) a porovnat ji s koncentrací v séru zdravých kontrol a dále provést srovnání Lp-PLA2 mezi jednotlivými stadii ICHDKK.

Metodika: Koncentrace Lp-PLA2 v séru pacientů s ICHDKK (n=33) a v séru zdravých kontrol (n=98) jsme stanovili metodou ELISA s využitím soupravy „PLAC test“ (diaDexus, San Francisco).

Výsledky: Koncentrace Lp-PLA2 u pacientů s ICHDKK (medián ± SEM: 443±20 ng/ml) byly zvýšeny oproti hodnotám zjištěným u kontrolních jedinců (366±5 ng/ml), p<0.001. Nejvyšší koncentrace Lp-PLA2 (537±28 ng/ml) byla zjištěna ve skupině pacientů se stadiem 2a dle Fontainea.

Závěr: Zvýšení Lp-PLA2 u pacientů s ICHDKK a pozorovaná souvislost s vývojem onemocnění poukazují na možnou souvislost Lp-PLA2 s rozvíjejícím se aterosklerotickým zánětem u tohoto onemocnění. Potenciální uplatnění Lp-PLA2 jako biomarkeru pro pomocnou diagnostiku aterosklerotického postižení dolních končetin musí být ověřeno na rozsáhlejším souboru pacientů.

Grantová podpora: IGA PU LF 2015_020, LO1304.