PRIMÁRNÍ PCI A INCIDENCE ZÁVAŽNÝCH ARYTMIÍ V AKUTNÍ FÁZI STEMI

L. Koc, M. Mikolášková, J. Kaňovský, T. Ondrúš, T. Nováková, A. Plešková, M. Poloczek, R. Miklík, J. Špinar, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Prognóza pacientů s akutním infarktem myokardu (AIM) s ST elevacemi (STEMI) se liší v závislosti na jeho lokalizaci. V éře trombolytické léčby se postižení pravé komory (PK) při STEMI dolní stěny (DS) ukázalo jako nezávislý rizikový faktor zhoršující prognózu, a to zejména pro vyšší výskyt arytmií v akutní fázi. Data o průběhu a výskytu arytmií u pacientů se STEMI léčených primární perkutánní koronární intervencí (pPCI) chybí.

Cíl: Porovnání incidence závažných arytmií v průběhu prvních 48 hodin od vzniku STEMI v závislosti na jeho lokalizaci a postižení PK.

Soubor a metodika: Dosud bylo zařazeno 196 pacientů s prvním STEMI léčeným pPCI. Průměrný věk byl 62 let (62,2% můžů). Dle lokalizace STEMI byl soubor rozdělen do 3 skupin: STEMI přední stěny (PS, n = 93; 47,5%), dolní stěny bez postižení PK (DS-PK, n = 82; 41,8%), DS s postižením PK (DS+PK, n = 21; 10,7%). Postižení PK bylo definováno 1mm elevací ST úseku ve svodu V4 z pravého prekordia před pPCI. Zaznamenány byly závažné arytmie (fibrilace komor, setrvalá komorová tachykardie, fibrilace síní, atrioventrikulární blokáda 2. a 3. st.) ze záznamů Rychlé lékařské pomoci a za hospitalizace v průběhu kontinuální monitorace EKG. Kumulativní výskyt arytmií v jednotlivých skupinách byl vzájemně statisticky porovnán chi kvadrát testem na hladině významnosti p=0,05.

Výsledky: Kombinace závažných arytmií se ve skupinách STEMI PS vyskytla u 21 (22,6%), DS celkově u 27 (26,2%), DS-PK u 20 (24,4%) a DS+PK u 7 (33,3%) pacientů. Rozdíly v záchytu arytmií mezi jednotlivými skupinami nebyly statisticky významné: PS vs DS celkově (p=0,55); DS-PK (p=0,77); PS vs DS+PK (p=0,3); DS+PK vs DS-PK (p=0,4).

Závěr: Akutní výskyt závažných arytmií pacientů léčených primární PCI nebyl v našem souboru závislý na lokalizaci STEMI ani na eventuální přítomnosti postižení PK.

Podpořeno grantem IGA MZ ČR NT13767-4.